Grönlanti – ilmastonmuutos keikuttaa outoa lintua

Grönlannin jäätiköt sulavat nopeampaa vauhtia kuin tiedemiehet olisivat uskoneet. Ilmastonmuutos on kuitenkin vain yksi monista seikoista, jotka ovat ravistelleet grönlantilaisten elämää.

luonto
Sateinen kylänraitti
Grönlannin pääkaupungissa Nuukissa sataa usein.Yle/ Jaana Kanninen

Maailman suurin saari Grönlanti on yksi niistä paikoista maailmassa, jotka vaikuttavat suoraan tunnehermojen päihin. Yhtenä hetkenä kirkastakin kirkkaampi syyskuinen auringonpaiste heijastuu vitivalkealta jäätiköltä suoraan aivonpohjaan, ja panee miettimään elämän ihanuutta.

Seuraavassa hetkessä taivas tummuu uhkaavista pilvistä, ja alkaa tuskaisen tasainen sade, joka lankeaa päiväkausia taukoa pitämättä pääkaupungin Nuukin neuvostotyyppisten kerrostalobunkkereiden sävyttämään maisemaan. Kaupungin ylle on levittäytynyt masennuksen varjo, ikään kuin kohta alkavaa kaamosta uumoillen.

Nuukin keskusraitilla liikenne käy tiheään tahtiin. Voi vain ihmetellä, miksi kaikilla kynnelle kykenevillä pitää olla täällä auto, vaikka taajamasta toiseen ei kulje teitä. Täällä matkustetaan lentämällä tai veneellä.

Yli 80 prosenttia grönlantilaisista on saaren alkuperäisiä asukkaita, inuiitteja. Vain 12 prosenttia saaren 57 000 asukkaasta on emämaasta Tanskasta.

Tämä leimaa katukuvaa. Perheet, nuoret äidit lapsineen, pariskunnat kulkevat Nuukin läpi vievän pääraitin vartta, jo nyt syyskuussa paksuissa toppatakeissa.

Lapset leikkivät koulun pihalla.
Lapset välitunnilla Nuukissa.Yle/ Jaana Kanninen

Kuin missä tahansa muuallakin vaihdetaan kuulumisia, keskustellaan lasten kasvusta ja ihmissuhdeongelmista.

Ihmisten piirteistä näkee heti, että he ovat tulleet tänne kaukaa, Pohjois-Kanadasta ja aina Siperiasta saakka. Vallitsevan teorian mukaan he vaelsivat Grönlantiin Kanadan luoteiskolkasta. Ensimmäisten inuiittien uskotaan saapuneen noin 4 500 vuotta sitten.

Nopeat muutokset synnyttivät sosiaalisia ongelmia

Jo iltapäivällä moni näyttää humaltuneen. Kokonaisen seurueen hoippumista iltapäivän harmaudessa voi seurata pitkään kenenkään kiinnittämättä mitään huomiota ulkopuolelta tuleviin.

Näky on yleinen. Grönlantilaisten elämä on viime vuosikymmenten aikana muuttunut nopeaa vauhtia, ja seurauksena on ollut massiivisten sosiaalisten ongelmien, alkoholismin, perheväkivallan ja insestin lisääntyminen. Itsemurhaluvut ovat maailman korkeimpia. Grönlantilaiset miehet tekevät itsemurhia kolme kertaa enemmän kuin suomalaiset miehet.

Rekikoiria pihalla
Rekikoirien määrä on vähentynyt voimakkaasti viime vuosina.Yle/ Jaana Kanninen

Tosin alkoholinkulutus on saatu viime vuosina laskemaan ratkaisevasti. Korkeimmillaan se oli 1980-luvulla, 22 litraa puhdasta alkoholia henkilöä kohti vuodessa. Grönlannin tilastokeskuksen mukaan se oli vuonna 2010 enää 10,5 litraa, mikä on vähemmän kuin suomalaisten alkoholinkulutus.

Grönlantilaiset ovat kautta aikojen joutuneet sopeutumaan muuttuviin oloihin.

Peter Schmidt Mikkelsen

Grönlantilaisten perinteinen metsästykseen ja kalastukseen perustuva elämäntapa maailman kylmimpiin kuuluvissa olosuhteissa ei ole ollut mikään helppo ennen nykyisiä mukavuuksia. Mutta se oli rakentunut vuosituhansien aikana, se perustui totuttuihin sosiaalisiin verkostoihin ja jokainen tiesi oman paikkansa. Sitten alkoivat muutokset.

Tanskalaiset toivat kolme pahaa

Siirtomaaisäntä Tanska on yrittänyt 1700-luvulta lähtien modernisoida Grönlantia. Kristinuskon tuominen inuiittien keskuuteen romahdutti totutun hengellisen ajattelun. Toisen maailmansodan jälkeen kokonaisia kyliä siirrettiin nykyaikaisiin taloihin. Surullisen kuuluisa on väen pakkosiirto Grönlannin pohjoisimmassa osassa Thulessa yhdysvaltalaisen sotilastukikohdan alta. Nuukissa väestönsiirroista muistuttaa nyt purkamistaan odottava Blokhus P, jonka purkutyötä on hidastuttanut asbestin löytyminen talon rakenteista.

- Tanskalaiset ovat tuoneet Grönlantiin kolme raskasta taakkaa: alkoholin, huumeet ja kristinuskon, sanoo Vilhelmine Nathanielsen Ilulissatin kaupungissa.

- Tanska on kuitenkin ollut monia muita siirtomaaisäntiä helläkätisempi, ja muiden inuiitttikansojen kohtalo on ollut grönlantilaisia rankempi, hän pohtii.

Nyt eletään jälleen nopean muutoksen aikaa, tällä kertaa ilmastonmuutoksen vuoksi. Ilmastonmuutos vaikuttaa arktisilla alueilla muuta maailmaa nopeammin, ja Grönlannissa keskilämpötila on noussut parisen astetta.

Ilulissatin jäätikkö synnyttää koko ajan jäävuoria
Ilulissatin jäätikkö synnyttää koko ajan jäävuoria.Yle/ Jaana Kanninen

Perinteiset elinkeinot ovat käyneet vaikeiksi tai mahdottomiksi, kun meri ei enää jäädy ja ikirouta käy hauraaksi. Grönlantilaiset ovat ikimuistoisista ajoista asti käyttäneet rekikoiria metsästykseen ja kalastukseen, mutta ohenneet jäät ovat tehneet tavasta vaikean. Nyt grönlantilaiset yrittävät päästä eroon valjakkokoiristaan, joilla ei enää ole käyttöä.

- Grönlantilaiset ovat kautta aikojen joutuneet sopeutumaan muuttuviin oloihin, ja uskon heidän onnistuvan siinä tälläkin kertaa, sanoo Nuukissa sijaitsevan ilmastonmuutoksen tutkimuskeskuksen apulaisjohtaja Peter Schmidt Mikkelsen.

- Kyllä me jotakin keksimme.

Jaana Kanninen, Nuuk, Grönlanti