Keskusrikospoliisi selvittää Sergei Magnitskyn kuolemaan liittyviä rahanpesuväitteitä

Keskusrikospoliisi painottaa, että varsinaista tutkintaa asiassa ei ole vielä aloitettu vaan kyse on väitteiden selvittämisestä. Talousrikollisuuslinjan päällikkö Jaakko Christensen Keskusrikospoliisista arvioi, että päätös mahdollisen tutkinnan aloittamisesta menee marraskuun alkupuolelle.

Ulkomaat
William Browder
William BrowderYle

Keskusrikospoliisin talousrikollisuuslinjan päällikkö, Jaakko Christensen tapasi Hermitage Capital Management -sijoitusrahaston pääjohtajan, William Browderin, kun tämä vieraili viime viikolla Helsingissä. Browder kiersi Pohjoismaita, jotta maat asettaisivat Magnitskyn kuolemasta epäillyt venäläisviranomaiset matkustuskieltoon ja jäädyttäisivät näiden länsimaissa olevat varat.

Hermitage Capital Management -sijoitusrahasto on tutkinut Venäjällä valtiollisten yritysten korruptoituneisuutta. Sijoitusrahaston mukaan Venäjän valtiolta on kavallettu 230 miljoonaa dollaria eli noin vajaat 180 miljoonaa euroa. Hermitage Capital Management sanoo, että varoista noin 135 miljoonaa dollaria eli runsaat 100 miljoonaa euroa on siirretty turvaan Eurooppaan.

- Rahoja on siirretty kahdeksaan Euroopan maahan, joista yksi on Suomi. Suomeen siirretty rahasumma on vähäinen, mutta toivomme Suomen viranomaisten tutkivan asiaa, Browder sanoo.

Magnitsky keräsi korruptiotietoja

Magnitsky toimi Moskovassa asianajajana Hermitage Capital Management -sijoitusrahastossa. Venäjän viranomaiset syyttävät yhtiötä veropetoksesta. Yhtiön perustajan, William Browderin Venäjän-viisumi hylättiin vuonna 2005, minkä jälkeen Browder lähti maasta.

Magnitsky jatkoi Browderin työtä ja keräsi tietoja Venäjän valtiollisten yrityksen korruptoituneisuudesta. Magnitsky pidätettiin marraskuussa vuonna 2008 ja hän kuoli miltei vuoden kestäneen tutkintavankeuden aikana vuonna 2009 epäselvissä olosuhteissa.

Magnitskyn kuolemaa pidetään osoituksena Venäjän oikeusjärjestelmän korruptoituneisuudesta. Ihmisoikeusaktivistit uskovat, että Magnitskya kidutettiin tutkimuksiensa takia ja häntä painostettiin myöntämään veropetossyytökset Hermitage Management Capitelia vastaan.

Magnitskyn kuoleman jälkeisissä tutkimuksissa selvisi, että Magnitsky oli valittanut vatsakipua useiden päivien ajan ennen kuolemaansa. Vankilaviranomaiset eivät kuitenkaan ottaneet Magnitskya todesta, koska uskoivat tämän haluavan vain parempiin selleihin.

Browder on taistellut vuosia, jotta hänen mielestään oikeat syylliset saataisiin teoistaan vastuuseen.

- Magnitskyn murhaan ja kiduttamiseen on osallistunut 60 Venäjän viranomaista. Oikea paikka heille olisi vankila. Se ei onnistu Venäjällä, joten osalliset on asetettava matkustuskieltoon ja heidän varansa länsimaissa jäädytettävä, Browder painottaa.

Myös Browderia uhkaillaan

Browderin mielestä pakotteet osoittaisivat, että Venäjän viranomaisten teoilla on merkitystä on merkitystä muille maille.

- En aio luovuttaa, vaikka olen saanut tappouhkauksia ja minua vastaan yritetään nostaa rikossyytteitä. Kun kuulin Sergei Magnitskyn kuolemasta 17.11.2009, päätin, etten voi jatkaa elämääni, kunnes hän on saanut oikeutta, Browder kertoo.Browder sanoo.

Myös Yhdysvalloissa valmistellaan lakialoitetta Magnitskyn kuoleman takia. Browder uskoo, että jos Yhdysvalloissa asetetaan Venäjän viranomaisia matkustuskieltoon, asian käsittely helpottuu myös Euroopassa.