1. yle.fi
  2. Uutiset

Pääministeri: Japani ei suostu kompromisseihin saarikiistassa Kiinan kanssa

Kiistellyt saaret kuuluvat Japanille eikä Japani ole valmis kompromisseihin asiassa, sanoi pääministeri Yoshihiko Noda New Yorkissa.

Ulkomaat

Japanin pääministeri Yoshihiko Noda on korostanut, että kiistellyt saaret kuuluvat Japanille eikä maa suostu saarista minkäänlaiseen kompromissiratkaisuun Kiinan kanssa.

- Saaret kuuluvat Japanille paitsi historian valossa, myös kansainvälisen lain perusteella, Noda sanoi YK:n yleiskokouksen yhteydessä New Yorkissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Pääministeri Noda vaati Kiinan viranomaisia suojelemaan Japanin kansalaisia ja japanilaisia yrityksiä Kiinassa. Saarikiistan yhteydessä mielenosoittajat ovat hyökänneet japanilaisia yrityksiä vastaan ja monet yritykset ovat joutuneet keskeyttämään toimintansa Kiinassa.

Kiina ja Japani kiistelevät Itä-Kiinan merellä sijaitsevien saarten hallinnasta. Maiden suhteet ovat kiristyneet sen jälkeen, kun Japani ilmoitti ostaneensa saaret yksityisiltä omistajilta. Sekä Kiinassa että Japanissa on järjestetty mielenosoituksia kiistan takia. Kiistan kohteena olevia saaria kutsutaan Japanissa nimellä Senkaku ja Kiinassa nimellä Diaoyu.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi