1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hollande vaatii ulkomaiden väliintuloa Malin tilanteen ratkaisemiseksi

Hollande tyrmää täysin neuvottelumahdollisuuden terroristien kanssa. Islamistikapinalliset ovat hallinneet Malin pohjoisosaan viime keväästä lähtien.

Ulkomaat

Ranskan presidentti Francois Hollande vaatii sotilaallista väliintuloa Malin ongelmallisen tilanteen ratkaisemiseksi.

Mali ajautui sekasortoiseen tilaan viime kevään sotilasvallankaappauksen jälkeen. Islamistikapinalliset käyttivät tilannetta hyväkseen ja onnistuivat valtaamaan maan pohjoisosan.

Hollande vaati YK:n yleiskokouksessa pitämässään puheessa YK:n turvallisuusneuvostoa hyväksymään sotilaallisen väliintulon Malissa niin pian kuin mahdollista.

Hollanden mukaan Ranska olisi valmis tarjoamaan logistista tukea operaatiolle. Hollande korosti keskiviikkona pitämässään puheessa, ettei terroristein kanssa neuvottelu tule kysymykseen.

Malin väliaikaishallinto on pyytänyt Länsi-Afrikan mailta sotilaallista väliintuloa, jotta maan pohjoisosaa hallitsevat islamistikapinalliset saataisiin kukistettua. Länsi-Afrikan maiden talousyhteisö ECOWAS odottaa turvallisuusneuvoston hyväksyntää, ennen kuin se lähettää maahan noin 3 000 sotilasta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton sanoi, että Malin turvallisuusjoukot tarvitsevat apua ja Afrikan maiden johtamat operaatiot Somaliassa ja Norsunluurannikolla ovat olleet menestyksekkäitä.

Lähteet: AP