Solidiumin Järvinen: Hyvä, että TeliaSoneran lahjussyytteet tutkitaan perusteellisesti

Solidium on ollut yhteyksissä TeliaSoneran hallituksen puheenjohtajaan saadakseen tilanteesta käsitystä, valtion sijoitusyhtiön toimitusjohtaja Kari Järvinen kertoo.

Kotimaa

Valtion sijoitusyhtiön Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen pitää tärkeänä, että teleoperaattori TeliaSoneran liiketoimet Uzbekistanissa selvitetään perusteellisesti.

- Syytökset ovat tietenkin erittäin vakavia ja siksi on tärkeää, että ne tutkitaan perinpohjaisesti. Odotetaan nyt selvityksiä ja katsotaan sen jälkeen johtopäätöksiä, Järvinen sanoo.

Ruotsissa on aloitettu esitutkinta TeliaSoneran Uzbekistanissa vuonna 2007 tekemistä kaupoista. Teleyhtiön on väitetty antaneen lahjuksia gibraltarilaiselle veroparatiisiyhtiölle. Ruotsin valtio omistaa TeliaSonerasta 37,3 prosenttia, Suomen valtio 11,7 prosenttia.

Järvisen mukaan Solidium on ollut asiasta yhteyksissä TeliaSoneran hallituksen puheenjohtajaan Anders Narvingeriin ja varapuheenjohtaja Timo Peltolaan.

- Olemme pyrkineet saamaan käsitystä tästä tilanteesta. On kuitenkin aivan liian aikaista tehdä johtopäätöksiä. Odotetaan, että selvitykset valmistuvat ja sen jälkeen katsotaan, missä ollaan.

TeliaSoneran hallituksen varapuheenjohtaja Peltola on kiistänyt lahjusväitteet ja pitänyt niitä mustamaalauksena. Järvinen ei halua ottaa kantaa Peltolan kommentteihin.

- Minulla ei ole tietoa tai kantaa tästä. Syytös on sen verran vakava, että on hyvä, että asia tutkitaan. Tehdään sitten johtopäätöksiä sen jälkeen, kun selvitykset valmistuvat.