OAJ: Vantaan pahoinpitelytapaus koulujen arkea

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo Vantaalla tiistaina sattuneen opettajien pahoinpitelytapauksen olevan esimerkki koulujen arjesta. Luukkainen ihmettelee päättäjien halua vähentää koulunkäyntiavustajien määrää.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ

8-vuotias koulupoika pahoinpiteli yhteensä neljä opettajaa vantaalaiskoulussa tiistaina.

Poika oli pyöräillyt välitunnilla koulun pihassa, vaikka se on koulun säännöissä kiellettyä. Opettajat yrittivät estää poikaa sen jälkeen kun tämä törmäsi toiseen oppilaaseen.

Poika löi, repi hiuksista, potki, puri ja pukkasi päähän opettajia. Vasta kun paikalle tullut opettaja sai pojan otteeseensa, tilanne rauhoittui.

Pahoinpidellyt opettajat joutuivat tarkistuttamaan sairaalassa vammansa.

Pahoinpitelyitä viikoittain

- Erittäin ikävää kuultavaa, mutta tällaista sattuu, sanoo OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

OAJ kiertää parhaillaan kentällä kuulemassa opettajien arjesta.

- Tulin juuri eilen Pohjois-Suomesta. Kun kuulimme tilaisuudessamme tästä tapauksesta, eräs alakoulun opettaja sanoi minulle, että tuollaista sattuu viikoittain.

Luukkaisen mukaan ei ole liioiteltua sanoa, että lapsi voi pahoinpidellä aikuisen. Hän korostaa ensisijaisena keinona olevan sanallisen rauhoittamisen.

- Kun sanat eivät riitä, ei ole muuta keinoa kuin ottaa riehuva oppilas syliin. 8-vuotiaskin voi saada aikamoista jälkeä aikaan, kun hän menettää itsehillintänsä ja saa raivokohtauksen. Kun voimiltaan heikko opettaja ja isokokoinen oppilas joutuvat tähän tilanteeseen, ovat keinot vähissä.

Huomiota vaille jäävä lapsi menettää helpommin malttinsa

OAJ kevättalvella tekemän kyselyn mukaan runsaat 70 prosenttia opettajista on sitä mieltä, että koulujen työrauha on selvästi heikentynyt.

- Järjestyksenpitoon ja koulurauhaan liittyvät asiat pitää ottaa uudestaan puheeksi. Sen jälkeen kun perusopetuslaki laadittiin, maailma on muuttunut. Lasten reagointi on muuttunut voimakkaammaksi.

Kesällä OAJ vaati uusia keinoja työrauhan turvaamiseksi. Järjestö ehdotti muun muassa, että koulu ja vanhemmat tekisivät oppilaiden rangaistusten suhteen jatkossa yhä tiiviimpää yhteistyötä.

Vantaalainen 8-vuotias lapsi on erityisoppilas. Yksi syy lasten oireiluun on Luukkaisen mukaan aikuisten vähentäminen kouluista.

- Se, että erityislapsia integroidaan tavallisille luokille, on lähtökohtaisesti hyvä ajatus. Mutta se vaatii lisää tarpeeksi aikuisia. Se, mitä Vantaa nyt tekee eli vähentää koulunkäyntiavustajien kolmannekseen entisestä, tarkoittaa, että tällaiset tapaukset lisääntyvät.