1. yle.fi
  2. Uutiset

Kari Haakana: Älä ole paha

Googlen mottona kulkeva lausahdus “Don’t be evil” (älä ole paha) tuppaa herättämään ivallista naurua.

Yle Blogit
Kari Haakana
Olli Sulopuisto

Ajatus siitä, että amerikkalainen tietotekniikka-alan pörssiyhtiö voisi muka pidättäytyä pahuudesta, vaikuttaa mahdottomuudelta ja moisen asian lausuminenkin haiskahtaa pelkästään tekopyhyydeltä.

Yhdysvaltalaisen toimittajan ja tietokirjailijan Steven Levyn Googlesta kertovan In the plex -kirjan (siirryt toiseen palveluun) mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole pelkkä tyhjä fraasi.

Levy seurasi Googlen toimintaa vuosien ajan kirjaprojektiaan varten ja osallistui säännöllisesti yhtiön sisäisiin kokouksiin, jossa työntekijät saattoivat nostaa esiin kysymyksen jonkin tuotteen ominaisuuden pahuudesta.

Don’t be evil -kortin nostaminen saattoi Levyn mukaan pysäyttää kokouksen ja aloittaa perusteellisen keskustelun siitä, oliko ominaisuus paha.

Googlen motto ei siis välttämättä ole vain tyhjä fraasi. On kuitenkin aiheellista kysyä, kuka pahuuden määrittelee. Google on amerikkalainen pörssiyhtiö ja sen arvot ovat selkeän amerikkalaiset. Tämä on tullut esiin, kun on keskusteltu YouTubeen ladatusta Muhammed-videosta (siirryt toiseen palveluun).

Google on kieltäytynyt poistamasta videota vedoten sananvapauteen ja Googlen omistaman YouTube-palvelun luonteeseen. Kyseessä on palvelu, johon käyttäjät voivat ladata videoitaan. Käyttäjät ovat Googlen mukaan vastuussa lataamastaan sisällöstä, ei Google.

Ajatus siitä, että amerikkalainen tietotekniikka-alan pörssiyhtiö voisi muka pidättäytyä pahuudesta, vaikuttaa mahdottomuudelta.

Googlen ideana on, että YouTube on neutraali alusta, jolla videoita julkaistaan. Tässä mielessä se poikkeaa perinteisestä tiedotusvälineestä, jonka perustava idea on toimittaminen ja toimitus, joka luo ja valitsee jukaistavat asiat.

YouTubella ei ole toimitusta tai sitten sen toimituksen muodostavat kaikki sen käyttäjät, jolloin YouTube vain kuvastaa käyttäjiensä maailmankuvaa ja ajatuksia.

Googlen sananvapausidea kumpuaa paljolti perinteisestä hakkerietiikasta. In the plex -kirjassa kuvataan useaan kertaan, kuinka yhtiön johto luottaa päätöksenteossaan dataan.

Googlen ytimessä on näkemys siitä, että algoritmi ei valehtele: sen vuoksi hakutuloslistauksia tai hakuehdotuksia eivät päätä ihmiset vaan kylmä koodi. Tämä suhtautuminen on useammankin kerran saattanut Googlen eriasteisiin vaikeuksiin. (siirryt toiseen palveluun)

Googlen toimia ohjaavat kuitenkin loppujen lopuksi ihmiset ja heidän arvonsa.

Sergey Brin, toinen Googlen perustajista, on aikanaan muuttanut Yhdysvaltoihin Neuvostoliitosta. Brinin vanhempien kokemukset totalitäärisestä valtiosta vaikuttivat Levyn kirjan mukaan siihen, että Google vetäytyi aikanaan Kiinasta (siirryt toiseen palveluun).

Eikä YouTubeen kuitenkaan saa ladata mitä tahansa. Google käyttää varsin paljon työvoimaa (siirryt toiseen palveluun)varmistaakseen, ettei videopalveluun päädy esimerkiksi pornoa, muusta epätoivottavasta tai selkeästi laittomasta sisällöstä puhumattakaan.

Google myös ilmoittaa suhteellisen selkeästi, (siirryt toiseen palveluun) millainen sisältö ei ole toivottavaa. Ei-toivottua sisältöä on muun muassa uskontoihin kohdistuva vihapuhe.

Se, että kohuttu video on edelleen katsottavissa (muutamia maakohtaisia rajoituksia (siirryt toiseen palveluun) lukuunottamatta) on siis osoitus siitä, että Googlen näkökulmasta video ei ole paha, evil.

Joukko mielenosoittajia näyttää kuitenkin olevan toista mieltä.

Lue seuraavaksi