1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Unohda stand up, nyt tulee sit down!

Kittilän kirkonkylällä ja Levitunturilla pidettävät Staalon teatterifestit on kasvanut Lapin suurimmaksi vuosittaiseksi teatteritapahtumaksi. Lapin teatteriharrastajien lisäksi esiintyjäjoukossa on useita maan eturivin näyttelijöitä.

Kuva: Antero Tenhunen / Yle

Näyttelijä Ulla Tapaninen osallistuu teatterifesteille yhden naisen "Lava-ammuntaa II" -esityksellään. Se ei ole stand up -komiikkaa.

- Ei. Tämä on sit down -komiikkaa. Ensimmäinen lava-ammuntani vuonna 1995 oli stand upia, mutta ei saa jumittua paikoilleen. Tämän kakkosammunnan jälkeinen kolmas osa on puolestaan stay home -komiikkaa ja helmikuuksi valmistuva neljäs osa tulee olemaan come back -komiikkaa, taiteilija listaa.

Ulla Tapaninen on harjoittanut "Lava-ammuntaa" lähes kaksikymmentä vuotta ja kertoo, ettei esityksellä ole mitään tekemistä tuliaseiden kanssa, ääntelyn kanssa kylläkin. Hän on kova ammumaan, eri variaatioin.

- Nämä esitykset elävät ja muuttuvat. Täytyy pysyä ajan kelekassa, näyttelijä sanoo.

Tämä ei ole stand up -komiikkaa, tämä on sit down -komiikkaa.

Näyttelijä Ulla Tapaninen

Vaarojen nainen viihtyy tunturissa

Ulla Tapaninen on syntyisin Suomussalmelta ja varttunut Kainuun Kuhmossa. Vaaramaisemien kasvattina hänen sielunmaisemaansa sopivat hyvin myös Lapin jyrkemmät maastoprofiilit.

- Kaikki maastot käy, kun olen mettässä syntyny ja pimiässä kasvanu ja päätäni kantoon pimiässä lyöny ja sieltä matoja suuhuni ruuaksi ehtiny, Tapaninen uskoutuu.

Hatunnosto harrastajille

Teatterin ammattilaisen mielestä Suomi on teatteriharrastajien kultakaivos ja luvattu maa. Staalon teatterifestit on siitä mainio esimerkki.

- On hienoa, että ihmiset nousee lavoille antautumaan ja ammentamaan itestään toisille kanssaeläjille. Hatunnoston arvoinen asia, Ulla Tapaninen kiittelee.

Ulla Tapanisen lisäksi Staalon teatterifestien valtakunnallisesti tunnettuja nimiä ovat muun muassa Ville Virtanen, Iina Kuustonen ja Riku Nieminen. Oman improvisaatioesityksensä lisäksi kolmikko antaa tapahtuman aikana myös esiintymiskoulutusta yrityksille.

Staalon teatterifestit järjestetään viidettä kertaa. Vuosi sitten tapahtumaan osallistui 3500 kävijää.