Australia satsaa miljoonia haihyökkäysten estämiseen

Länsi-Australiassa on viime vuoden aikana kuollut poikkeuksellisen paljon ihmisiä haiden hyökkäyksissä.

Ulkomaat

Australia kaavailee haiden tappamista niiden lisääntyneiden hyökkäysten vuoksi. Hait, jotka uivat vaarallisen lähelle Länsi-Australian rantoja, pyydystetään ja tapetaan, esittää Länsi-Australian osavaltiohallituksen uusi ohjelma. Aiemmin haille on langetettu tappotuomioita vasta niiden hyökättyä.

Osavaltion pääministerin Colin Barnessin esittelemällä 5,5 miljoonan euron jäljitys-, pyydystys- ja tappo-ohjelmalla pyritään saamaan hyökkäykset kuriin ja rauhoittelemaan ihmisiä, joita rannat ovat alkaneet hirvittää.

Ohjelmassa on rahaa muun muassa GPS-paikantimiin, joiden ansiosta niiden haiden liikkeistä voitaisiin varoittaa sosiaalisessa mediassa, sekä rantavahtien vesisuksiin, joilla he ennättäisivät aiempaa nopeammin uhrien avuksi. Lisäksi mereen kaavaillaan alueita, joilta hait pidettäisiin aina loitolla.

Ihminen ja hai kohtaavat yhä useammin

Viime vuoden aikana hait ovat tappaneet Länsi-Australian vesillä viisi ihmistä. Määrä on poikkeuksellisen suuri.

Viimeksi henkensä menetti surffari, jonka kimppuun hai kävi heinäkuussa. Sen jälkeen yksi mies on loukkaantunut mutta selvinnyt hengissä hain hampaista.

Hait ovat yleisiä Australian vesillä, mutta hyökkäykset ovat tätä ennen johtaneet harvoin kuolemaan. Asiantuntijoiden mukaan kuolintapausten lisääntyminen ei johdu haiden lisääntymisestä tai niiden käytöksen muuttumisesta, vaan siitä että ihmisiä on entistä enemmän ja heidän merelliset harrastuksensa ovat yhä yleisempiä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset