Hyppää sisältöön

Vihkisormus on kulkenut pitkän tien

Tämä tarina alkaa sanoilla "jo muinaiset roomalaiset...", nimittäin vihkisormuksen juuret vievät tuhansien vuosien taakse. Jonkinlaisia vihkisormuksia käyttivät jo etruskit kuutisen sataa vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Kuva: Elina Ojanotko / Yle

Sormus oli tärkeä symboli Välimeren ympäristössä jo ennen ajanlaskua. Sen pyöreä muoto kiehtoi ihmistä, Lahden muotoilu- ja taideinstituutin korumuotoilun vastuu lehtori Immo Lahtela tietää kertoa.

- Sormuksella ei ole alkua eikä loppua. On ajateltu, että se edustaa ikuisuutta, täydellisyyttä ja uskollisuutta. Se on tietty kehä, joka aina vaan kiertää ja kiertää.

- Jo raamatussa sanotaan, että Egyptin faarao antoi Joosefille sinettisormuksen luottamuksen ja ystävyyden merkiksi.

Ennen vihkisormusta edelsi kihlasormus. Sitä ryhdyttiin käyttämään Roomassa.

- Roomalaiset levittivät tavan katolisen kirkon myötä muualle, Lahtela sanoo. 

Suomeen kihlasormus saapui Ruotsista. Tapa otettiin käyttöön naapurimaassa 1500-luvulla porvariston ja aatelisten keskuudessa.

- Ruotsista se levisi hiljalleen Suomeen 1600-luvulla. Silloin käytettiin yhtä sormusta liiton merkkinä, Immo Lahtela toteaa.

Kahden sormuksen, eli kihla- ja vihkisormuksen traditiota, ei ole käytössä kuin Suomessa, Ruotsissa ja Ranskassa.

- Muualla tämä kahden sormuksen pitäminen naisella on leskeyden merkki.

Vihkisormuksen käyttö juontaa juurensa alunperin uskonnollisuudesta, mutta sormusta käyttävät nykyään kaikki naimisiin menevät.  

- Tämä symboliikkahan siinä on se tärkein. Tavallaan on sitoutettu ja on ottanut sormuksen sitoumuksen merkiksi. Samalla on tehty tämä ikuisen ystävyyden ja yhdessä pysymisen lupaus.

.
.