Digitalle toimilupa uuteen viestintäverkkoon

Uudessa verkossa on tarkoitus kehittää teräväpiirtolähetysten tarjontaa. Digitalla on ennestään viisi UHF-taajuusalueella toimivaa kanavanippua.

talous

Verkko-operaattori Digitalle on myönnetty toimilupa uuteen digitaaliseen joukkoviestintäverkkoon.

Valtioneuvosto myönsi luvan torstaina.

Toimilupa myönnettiin uuteen kanavanippuun H, jossa voidaan edistää erityisesti teräväpiirtolähetysten tarjontaa.

Ohjelmistoluvat nippuun olivat haussa samaan aikaan kuin toimilupa, mutta hakemuksia ohjelmistolupiin ei ole toistaiseksi tullut.

Digita oli ainoa toimiluvan hakija sen jälkeen, kun haussa mukana ollut Anvia luopui hakemisesta viime keväänä.

Digita on velvollinen rakentamaan luvan mukaisen verkon siten, että se kattaa ensi vuoden loppuun mennessä 60 prosenttia Manner-Suomen väestöstä.

Uusien kanavanippujen katsomiseen tarvitaan uusi päätelaite, ja teräväpiirtolähetysten vastaanottaminen saattaa edellyttää myös antennitarkistuksia.

Nykyisten digitaalisten tv-lähetysten näkyvyteen päätöksellä ei ole vaikutusta.

Omistus siirtyy Ranskasta Australiaan

Valtioneuvosto hyväksyi samalla Digitan omistajanvaihdoksen.

Digitan omistus siirtyy ranskalaiselta TDF-konsernilta Suomi Broadcast Networksille, jonka omistaa sijoittajayhtiö First State Investments. Sen omistaja on puolestaan australialainen Commowealth Bank of Australia, jolle Digitan omistus siis käytännössä siirtyy.

Digitan toimitusjohtajan Sirpa Ojalan mukaan kauppa johtuu TDF:n strategiamuutoksesta, jossa se luopuu joistakin eurooppalaisista yhtiöistä.

Ojalan mukaan australialaisyhtiö tulee mukaan pitkän aikavälin sijoitusstrategialla, eikä tavoittele lyhyen aikavälin voittoja. Sijoitukset tehdään vähintään 10 vuoden, todennäköisesti 20 vuoden aikavälillä, Ojala sanoo.

Kauppahintaa ei ole kerrottu.