Lääkäri vahvistaa: Kylmä pistää pissan liikkeelle

Virtsarakko aktivoituu kylmässä, mutta reaktio ei ole elimistön puolustautumiskeino, vaan kiusallinen reaktio. Virtsaamisen tarvetta lisää muun muassa kylmässä uiminen tai kylmällä kivellä istuminen.

terveys
Mies pissaa nurkassa.
Lore Korpelainen / Yle

Monella meistä on kokemuksia siitä, että kylmässä virtsarakko aktivoituu ja pissalla pitää hypätä tavallista useammin. Endokrinologian ylilääkäri Timo Sanen mukaan tähän on useampia syitä.

- Jos vaikka istuu kylmällä kivellä, rakko ja virtsatiet saavat ärsykettä, joka saa aikaan virtsaamisen tarpeen. Tämä on yksi syy.

Sanen mukaan myös kylmässä vedessä uiminen lisää virtsaamisen tarvetta.

- Kylmä vesi lisää munuaisissa virtsan suodatusta ja virtsamäärä lisääntyy. Kylmä näyttää myös vähän vähentävän vesihormonin vireyttä. Vesihormonihan säätelee virtsan väkevyyttä ja kun sen vaikutus on vähäisempi, erittyy laimeampaa virtsaa.

Hyödytön reaktio

Kyse ei kuitenkaan ole mistään elimistön suojautumiskeinosta.

- Ei se ole mikään tarkoituksenmukainen keino. Jos mietitään vastakkaista tilannetta kesäkuumalla. Kuumalla hikoillaan, jotta virtsaamisen tarve vähenee eikä hukata vettä. Kylmävaikutuksessa en näe mitään hyötyä. Lähinnä se on kiusallinen reaktio.

Kylmää kannattaa välttää ja alapää pitää lämpimänä.

- Sen tehon on varmasti moni huomannut. Jos istuu vaikka kylmällä kivellä, kannattaa pitää joku alusta välissä.