Hyppää sisältöön

Tutkimus: Musiikkiterapia voi palauttaa työkyvyn

Tanskalaisen väitöstutkimuksen mukaan stressaantuneidein ihmisten ahdistus ja kivut vähenivät ja suurin osa pystyi palaamaan töihin, kun he olivat ruotineet stressinsä syitä musiikin avulla.

Tuoreen tanskalaistutkimuksen mukaan musiikkiterapia vähentää lamauttavaa stressiä jopa siinä määrin, että työkykynsä menettänyt kykenee palaamaan töihin. Bolette Daniels Beck sanoo väitöskirjassaan, että tutkimustuloksen osoittamat hyödyt ovat selvät.

Musiikkiterapiaa on kahdenlaista: joko aktiivista soittamista tai laulamista tai musiikin kuuntelemista eli niin sanottua GIM-terapiaa (Guided Imagery and Music). Siinä potilaat kuuntelevat klassista musiikkia ja antavat sen tuoda mieleensä kuvia, muistoja ja tunteita, joita he sitten käsittelevät terapeutin kanssa joko kuuntelun aikana tai sen jälkeen. Kerrallaan töitä tehdään kaksi tuntia.

Beck vertasi GIM-musiikkiterapiaa saaneiden hoitotuloksia pelkästään keskustelemalla terapoituun potilasryhmään. Ero musiikkiterapiaa saaneiden hyväksi oli huomattava, hän sanoo. Heidän mielialansa kohosi, ahdistus ja masennus vähenivät ja sekä nukkumisongelmat että fyysiset vaivat helpottivat.

Vaikutus oli mitattavissa myös stressihormoni kortisolin määrässä, Beck kertoo tanskalaisella Videnskap-tiedesivustolla.

Lisätutkimukset odottavat rahoitusta

Yksi Beckin havainnoista oli, että musiikkiterapia tehoaa sitä paremmin, mitä varhaisemmassa vaiheessa se aloitetaan. Puoli vuotta terapian jälkeen Beck havaitsi, että 83 prosenttia varhain terapoiduista oli jälleen töissä. Sairaslomalaisia oli vain neljännes verrattuina ryhmään, jossa terapiaa ei ollut aloitettu nopeasti.

Joitakin vuosia sitten tehdyssä toisessa tanskalaistutkimuksessa vain viidennes ilman kaikkea terapiaa jääneistä pahoin stressaantuneista sairaslomalaisista oli töissä vuoden päästä diagnoosistaan.

Beckin mukaan Aalborgin yliopistossa jatketaan musiikin parantavan voiman tutkimusta, mikäli projekteille järjestyy rahoitus. Yksi hankkeista on yhteispohjoismainen nuorisotutkimus.

.
.