Sähkölasku kallistuu jopa sadoilla euroilla

Kallis sähkölinjojen maakaapelointi heijastuu sähkönsiirron kuluttajahintoihin.

talous
Korkeajännitepylväs
Yle

Kuluttajan sähkölasku kallistuu lähivuosina jopa satasilla vuodessa sähkönsiirtomaksun voimakkaan nousun takia. Sähkönsiirtoon tuo nostopaineita kallis sähkölinjojen maakaapelointi, joka lisääntyy voimakkaasti.

- Maakaapelointi on keskimäärin kolme kertaa kalliimpaa kuin ilmajohdon rakentaminen. Kun ilmaisia lounaita ei ole, siirtomaksun voi hyvin arvioida kaksin- tai kolminkertaistuvan seuraavien vuosien aikana, sanoo toimitusjohtaja Juha Luusua verkkorakentaja Eltel Networksilta.

Jos sähkön siirtomaksu vaikkapa kaksinkertaistuu, tietää se esimerkiksi 18 000 kwh vuodessa kuluttavalle omakotiasujalle jopa 500 euron lisälaskua.

Työ- ja elinkeinoministeriön tilaama selvitys taas väläyttää reilun kymmenen prosentin nousua sähkön kokonaishintaan. Tällöin kotitalon sähkölasku kallistuu muutamalla satasella vuodessa.

Kaapelikilometrien kasvu kiihtyy

Maakaapeleita on viime vuodet kaivettu hiekan sisään noin 5 000 kilometrin vuosivauhtia. Tahtia on kuitenkin päätetty kiristää. Lähivuodet maakaapelia uppoaa maahan lähes 10 000 kilometriä vuodessa.

Vauhtia maakaapelointiin ovat potkineet tapaninpäivän ja Hannun päivän myrskyt viime vuoden lopulla. Myrskytuulet katkoivat ilmajohdot sadoilta tuhansilta suomalaisilta ja sähkökatkot kestivät jopa viikkoja.

Säävarmaan kaapelointiasteeseen pääsy kestää pitkään.

- Jos se tehdään teknisesti ja taloudellisesti järkevästi, niin kyllä se kymmenen vuotta vie, että päästään 50 prosentin maakaapelointiasteeseen, Luusua arvioi.

- Jos halutaan säävarma verkko, muuta ratkaisua ei ole kuin maakaapeli. Maan sisässä se on ehdottomasti turvassa ilmastovaikutuksilta, Luusua kuvaa.