Hyppää sisältöön

Eduskunta ei peri urheilukerhon kavallusrahoja kansanedustajilta

Kavallusrahojen takaisinperimisaika päättyy tänä syksynä. Kavalluksesta tuomitun, virkansa menettäneen rahastonhoitajan jälkeen toissijaisessa korvausvastuussa olisivat urheilukerhon puheenjohtajat ja tilintarkastajat. Jo keväällä kuitenkin päätettiin, ettei rahoja peritä kansanedustajilta.

Eduskunnan urheilukerhon jäsenet ja tilintarkastajat eivät joudu korvaamaan kerholta kavallettuja rahoja. Korvaukset olivat torstaina esillä eduskunnan kansliatoimikunnassa, missä perussuomalaisten kansanedustaja Pietari Jääskeläinen olisi halunnut pidentää lähiaikoina vanhenevaa perintäaikaa.

Eduskunnan urheilukerhon kavallusvarojen takaisinperintähaluista kertoi torstaina ensimmäisenä Helsingin Sanomat. Urheilukerhon virkamiesrahastonhoitaja kavalsi kymmenen vuoden aikana 135 000 euroa kerhon varoja, mistä hänet tuomittiin loppuvuonna 2010 ehdolliseen vankeuteen ja maksamaan kavallusrahat valtiolle.

Rahoja ei ole saatu perittyä virkansa menettäneeltä rahastonhoitajalta. Tämän jälkeen toissijaisessa korvausvastuussa ovat urheilukerhon puheenjohtajat ja tilintarkastajat.

Perussuomalaisilta kavallettuja rahojakaan ei karhuttu

Kansliatoimikunnan käsittelyn yhteydessä torstaina selvitettiin myös aiempia vastaavia tapauksia.

Tässä yhteydessä todettiin, että esimerkiksi perussuomalaisen eduskuntaryhmän pääsihteeriä vastaan ei aikanaan nostettu korvauskannetta, kun hänet oli tuomittu ryhmän varojen kavalluksesta.

Silloinen pääsihteeri oli kavaltanut viiden vuoden aikana 145 000 euroa.

Linjasta päätettiin jo helmikuussa

Eduskunnan urheilukerhon johto- ja tilintarkastustehtävissä on kymmenen vuoden aikana ollut  huomattava joukko eri kansanedustajia, heidän joukossaan mm. nykyinen pääministeri Jyrki Katainen (kok.), elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok.) ja opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.).

Eduskunnan hallintojohtajan Pertti Rauhion mukaan rikoslaki antaa kavallusrahojen takaisin saamiseen kahden vuoden perimisajan, joka päättyy tänä syksynä. Tämänpäiväinen kansliatoimikunnan keskustelu ei muuta eduskunnan jo aiemmin sovittua linjaa.

Jo viime helmikuussa on päätetty, ettei rahoja karhuta kansanedustajilta. Tuolloin eduskunta kysyi asiaa oikeusoppineilta ja tilasi asiasta myös selvityksen asianajotoimisto Castrén & Snellmannilta.

Selvityksen mukaan valtio ei tulisi voittamaan, jos asia vietäisiin oikeuteen. Lisäksi kymmenien kansanedustajien haastaminen oikeuteen maksaisi enemmän kuin vahinkosumma on.

Perussuomalaiset kuitenkin katsovat, että riittäviä tietoja ei aikanoin ollut, ja perintäaikaa pitäisi jatkaa.