1. yle.fi
  2. Uutiset

Pokka perää kaivosyhtiöiltä keskustelua

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka haluaa, että Lapissa kaivosyhtiöt keskustelisivat enemmän alueen ihmisten kanssa. Pokan mielestä avoimuus ja tiivis vuoropuhelu vähentää törmäilyjä ja eturistiriitoja.

Kotimaan uutiset
Ympäristöministeriön kansilapäällikkö Hannele Pokka
Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka pitää tärkeänä, että Lapissa kaivostoiminnalla on "sosiaalinen hyväksyntä". Hänen mukaansa paikallisten ihmisten pitäisi ensimmäisinä saada tietää, mitä heidän lähiympäristössään on tapahtumassa.Jorma Korhonen / Yle

Pelkosenniemellä Pyhätunturilla pidetyssä Kestävän matkailun seminaarissa Pokka peräänkuulutti kaivosyhtiöiltä lisää sosiaalisuutta.

- On tärkeää, että yhtiö heti alkuun ottaa yhteyttä paikalliseen väestöön ja kertoo, mitä sillä on tarkoitus tehdä. Näin erilaiset intressit sovittautuvat yhteen, eikä niitä tarvitse jälkikäteen vängätä.

Pokan mielestä myös viranomaiset toivovat kaivosyhtiöiltä lisää avoimuutta.

- Nyt ympäristöviranomaisetkin suorastaan juoksevat yhtiöiden perässä selvittämässä, mitä on tapahtumassa. Asioista pitää puhua etukäteen.

Pokan mukaan uusi kaivosboomi on johdattanut viranomaisetkin monien uusien asioiden eteen. Kaivoksilla työtavat ja tekniikka ovat muuttuneet ja niihin perehtyminen on työlästä.

- Ympäristölainsäädäntö sinällään on selkeä ja ohjaa toimintaa, mutta sen lisäksi pitää olla paljon muuta tietoa. hän sanoo.

Kansliapäällikkö Hannele Pokka pitää suotavana, että kaivosten ympäristövaikutuksista keskustellaan niin kovasti kuin niistä keskustellaan.

Hän myös kysyy, onko Lappi maakuntana riittävästi kartoittanut kestävää kehitystä, ja kaivostoiminnan kyseessä ollen eri intressien yhteensovittamista.

Lue seuraavaksi