Ali-nimisiä suomalaisia epäillään muslimeiksi Yhdysvaltain rajalla

Suomessa on lähes neljä tuhatta Ali-nimistä henkilöä. Myös sukunimen etuliitteenä Ali on tuttu ja turvallinen, paitsi Yhdysvalloissa. Siellä Aleja epäillään muslimikäännynnäisiksi, jotka pitää tarkistaa jopa alasti.

Kotimaa
A-studiossa haastattelijana Heikki Ali-Hokka.
Myös Ylen toimittaja Heikki Ali-Hokka on ollut nimensä vuoksi vaikeuksissa Marokossa.Yle

Perinteisen suomalaisen näköinen professori Ali Harlin käy tänäkin vuonna viisi kertaa Yhdysvalloissa. Vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen lyhyttukkaisen ja leukapartaisen suomalaismiehen rajatarkastuksista on tullut yhtä piinaa.

- Minulle on tehty USA:n reissun aikana kolme täyttä ruumiintarkastusta. Voin sanoa, että ruumiintarkastus ei ole kovin kiva. Eihän normaali-ihmisellä ole mitään muuta keinoa kuin hyväksyä tapahtuma, VTT:n professorina työskentelevä Ali Harlin sanoo.

Ali Harlinin tarkka syyni on helpottanut Barak Obaman presidenttikaudella. Työnsä puolesta usein lähetystössä vieraileva professori uskoo, että amerikkalaisviranomaiset ovat saaneet profilointinsa hiljalleen kuntoon.

- Minulla oli pitkään lentolipun boarding-passissa aina merkintänä neljä s-kirjainta. Se tarkoittaa, että tämä henkilö on tarkastettava aina ja tarkasti, Ali Harlin toteaa.

Perheenäitien tyly kohtelu kummastuttaa

Suomen pääkonsulaatissa New Yorkissa suomalaisten Alien kohtelu ei ole näkynyt. Alit eivät ole valittaneet, eivätkä Yhdysvaltain viranomaisetkaan ole tiedustelleet konsulaatista Alien alkuperää.

Yhdysvaltojen rajaviranomaisten tylyydestä tulee kuitenkin konsulaattiin paljon yhteydenottoja. Lähes 90 prosenttia valituksista kantautuu Miamista.

- Ihmiset tuntevat, että on epäoikeudenmukaista, kun perheenäiti joutuu lasten kanssa odottamaan jopa pari tuntia. Lisäksi tule valituksia, että viranomaiset eivät selitä mitään syytä kovempaan käsittelyyn, sanoo konsuli Ari Rale.

Tätä kovempaa käsittelyä saavat yleensä aivan tavalliset perheelliset turistit, jotka ovat tulossa talven lämpöön Floridaan.

- Se on täkäläinen tapa, joka poikkeaa suomalaisesta. Siihen pitää vain tottua ja hyväksyä se, Ari Rale Suomen pääkonsulaatista muistuttaa.

Ali voi olla myös kaikkien kaveri

Myös monissa Euroopan maissa Alit ovat tarkemman tutkiskelun kohteena. Esimerkiksi Saksassa useat terrorismin valmistelusta kiinni jääneet ovat olleet syntyperäisiä saksalaisia muslimikäännynnäisiä. Osa on ottanut nimekseen Ali.

Alien tilanne on heti aivan toinen, kun matka suuntautuu muslimimaihin. ETLA:n tutkimuspäällikkönä työskentelevä Jyrki Ali-Yrkkö on jakanut monen Alin kokemukset taannoisella Kairoon suuntautuneella vierailulla.

- Aina kun esitteli itsensä, niin tuli hymy ja kättä tarjottiin. Paljon oli heti kavereita. Aloinkin siellä leikkimielellä jopa käyttää Ali-nimeä. Kyllä tunnelma oli heti hyvä, kun esitteli itsensä Aliksi, Ali-Yrkkö sanoo.

Myös professori Ali Harlinille on ehdotettu, että hän lähtisi auttamaan suomalaista kaupankäyntiä Arabimaissa. Ali kun on kova nimi neuvottelupöydissä, joiden ääressä saattaa olla monta Alia yhtä aikaa.