1. yle.fi
  2. Uutiset

Keuruu ei lannistu vastatuulesta

Reilun 10 000 asukkaan Keuruu valmistautuu tulevaan valtuustokauteen ja isoihin muutoksiin. Halu kehittyä ja uudistua on kaupungissa vahva, eikä edessä olevien haasteiden alle haluta rusentua.

Kuntavaalit 2012
Keuruun taajaman liikennemerkki
Yle Keski-Suomi

Varuskunnan tuleva lakkautus on keuruulaisten puheenaihe numero yksi.

- Kyllä se vähän huolestuttaa, että miten ne työpaikat saadaan korvattua, sanoo Seppo Mäntylaakso.

- Siellä on paljon tyhjilleen jääviä kiinteistöjä, joille pitäisi keksiä jotakin käyttöä. Toivottavasti sinne saadaan jotain yritystoimintaa tilalle. Epäilen, että valtio ei tee asialle mitään vaan se jää kunnan ongelmaksi, arvelee Erkko Papinaho.

Varuskunnan mukana Keuruulta lähtee arvioiden mukaan kolmisensataa työpaikkaa. Vaikutukset selviävät täysimittaisina vasta vuonna 2015, mutta kaupunki on nyt jo aloittanut ongelman ratkaisun. Alkuvaiheessa esimerkiksi seutukunnan yrityksiä tuetaan toimintakyvyn varmistamiseksi.

- Me asetimme heti tuoreeltaan helmikuussa yhden ainoan tavoitteen: tässä varuskuntamuutoksessa menetettävä työpaikkamäärä pitää korvata suurin piirtein samassa ajassa, sanoo kaupunginjohtaja Timo Louna.

Talousraami kaventuu

Keuruulla on viime vuosina investoitu niin kaukolämpöön kuin teollisuuteen.

Parhaillaan työn alla on Haapamäen koulun osittainen peruskorjaus, ja laaja-alainen korjausrakentaminen jatkuu myös tulevina vuosina.

Kehittämisinto on Keuruulla kova, mutta tulevat päättäjät joutuvat ynnäämään tuloja ja menoja entistä tarkemmin.

- Valtionosuuksien leikkaus on isoin yksittäinen asia, joka meidän talouteemme tällä hetkellä vaikuttaa ja se tulee näkymään talousluvuissa tästä vuodesta alkaen, kaupunginjohtaja sanoo.

Kaupungin velkaantuminen on pysynyt vakaalla tasolla jo pitkään, mutta tulevia investointeja varten lainaa joudutaan ottamaan.

Säästökohteita on haettu lähes jokaiselta alalta, esimerkiksi vanhustehuollon palvelurakennetta on kevennetty ja kouluverkkoa supistettu.

Lääkäripalvelut puhuttavat

Keuruu liittyi pari vuotta sitten Keski-Suomen seututerveyskeskukseen. Kaupunginjohtaja on erittäin tyytyväinen palveluiden nykytilaan.

- Meillä on hyvä tilanne esimerkiksi siinä, että kaikki lääkärinvirat on täytetty. Hallinnon uusi ratkaisu ei ole huonontanut palveluita, päin vastoin. Uskallan jopa sanoa, että laatumielessä meillä on keskimääräistä paremmat terveyspalvelut Keuruulla.

Kuntalaisten kokemukset ovat myös pääosin hyviä.

- Palveluita on kyllä joiltakin osin vaikea saavuttaa ja jonot ovat pitkiä, sanoo Heli Kara.

- Joillakin on kuulemma ollut ongelmia kielimuurin kanssa, kun lääkärit eivät ole suomalaisia, toteaa Erkko Papinaho.

- Minä olen ainakin saanut hyvää palvelua, kertoo puolestaan Kaarina Laajisto.

Yhteistyötä moneen suuntaan

Kuntaliitos ei sanana lämmitä Keuruun päättäjiä. Kaupunginjohtajan mukaan valtiojohtoisten hankkeiden sijaan Keuruu jatkaa hyväksi havaitulla linjallaan, eli yhteistyössä naapurikuntien kanssa.

- Toiminnallisessa mielessä meille kaikkein läheisimmät yhteistyökumppanit ovat Multia, Petäjävesi ja Mänttä-Vilppula. Jatkamme yhteistyötä ja sen kehittämistä, Louna sanoo.

Kaupunkilaisten mielestä katsetta voitaisiin kurottaa myös kuntarajoja kauemmas.

- Minun kanta ainakin on Jyväskylän suunta, ei missään nimessä Pirkanmaalle päin, Kaarina Laajisto sanoo.

Samaa mieltä on myös Heli Kara.

- Isompaan pitäisi liittyä, yksin ei pärjätä. Kyllä minä Jyväskylää kannattaisin ehdottomasti.

Yle Keski-Suomen kuntavaalikierros

Lue seuraavaksi