"Meillä on vain yksi metropoli ja se on Venäjällä"

Metropolialueen itäisellä laidalla Porvoossa metropolipolitiikka ei ollut torstaina kovinkaan kovassa huudossa, kun Yle Helsinki jalkautui kuntavaalikiertueelleen. Myös ajatus kuntaliitoksista jätti kuntavaaliehdokkaat kylmäksi.

Kuntavaalit 2012
Ylen teltta ja ihmisiä Porvoon torilla.
Yle Helsingin kuntavaalikiertue pysähtyi Porvoon torilla.Yle

Sää oli yhtä sumuinen kuin kuntien tulevaisuus, kun Yle Helsinki jalkautui kuntavaalikiertueellaan Porvoon torille torstaina. Metropolipolitiikalle ei alueen itäiseltä laidalta kiinnostusta juuri löytynyt.

Valtapuolueen asemaa Itä-Uudellamaalla pitävä RKP hakee esimerkiksi Loviisassa kasvua täysin vastakkaiselta suunnalta. Hidasteena vaan on maakunnan kauppapaikkapolitiikka, sanoo RKP:n loviisalainen kaupunginvaltuutettu Mia Heijasbruoek-Wirén.

- Siihen meidän on saatava jotain muutosta, jotta me voisimme ottaa hyödyn ohimenevästä liikenteestä. Koska meillä on vain yksi metropoli ja se on Venäjällä. Se on meitä lähempänä kuin läntinen Helsinki. Meidän täytyy voida pysäyttää venäläisturistien virta myös Loviisaan.

Loviisassa on menty viimeiset kolme vuotta normaalia suuremmalla valtuustolla kuntaliitoksen takia. Seuraavat neljä vuotta jatketaan jättikoossa, vaikka RKP:lle pienempikin valtuusto olisi jo kelvannut.

- Ymmärrän kyllä, että pienpuolueet haluavat vielä pitää isosta valtuustosta kiinni. Alun takkuilun jälkeen yhteistyökin on toki parantunut, Heijasbruoek-Wirén sanoo.

Yhteinen Sipoomme jatkaa taisteluaan

Sipoossa Helsinki on ollut jo pitkään lähes kirosana. Edellisissä kuntavaaleissa valtuustoon nousi Yhteinen Sipoomme -ryhmittymä Östersundomin liitoskiistan siivittämänä ja puolustettavaa riittää myös tällä kerralla, ryhmän kuntavaaliehdokas Sami Virpiö vakuuttaa. Etenkin hallituksen luonnostelema kuntakartta närästää.

- Nyt niille ei riitä enää Lounais-Sipoo vaan ne on viemässä koko Sipoota. Että nyt me ollaan vielä tiukemman paikan edessä tällä hetkellä, meillä on Sipoon itsenäisyys puolustettavana. Se on vielä isompi juttu kuin Östersundom.

Keskusta ei pelkää jytkyä

Maaseutukunnissa vallankahvaa käsissään pitävä Keskusta on Itä-Uudellamaallakin uuden edessä. Tällä hetkellä puolue on ykkösenä Askolassa, Myrskylässä ja Pukkilassa ja Pornaisissa kakkosena. Niskaan hengittävät muun muassa jytkyä uhkuvat perussuomalaiset.

Porvoossa kahta paikkaa puolustava Keskusta on saanut riveihinsä myös ensimmäistä kertaa valtuustoon pyrkivän Nejdet Karadagin. Tavoitteena Karadaginilla on tuplata puolueensa kannatus kotikaupungissaan.

Turkista lähtöisin oleva keskustalainen haluaa olla esimerkkinä sekä muille maahanmuuttajille että alkuperäisväestölle.

- Sekä maahanmuuttajien että suomalaisten pitäisi olla mukana kuntapolitiikassa aktiivisesti. Ei voi jäädä vain kotiin makaamaan. Ja täytyisi muistaa miettiä myös, että mitä tapahtuu naapurissa eikä vain tuijottaa omaa napaa.