Nato palaamassa normaaliin yhteistyöhön afganistanilaisjoukkojen kanssa

Yhteistä partiointia rajoitettiin viime viikolla afganistanilaisjoukkojen toistuvien hyökkäysten vuoksi.

Ulkomaat

Yhdysvaltain ja Naton joukot ovat palaamassa normaaliin yhteistyöhön afganistanilaisten turvallisuusjoukkojen kanssa, Yhdysvaltain puolustusministeriöstä kerrotaan. Yhteistä partiointia rajoitettiin viime viikolla afganistanilaisjoukkojen toistuvien hyökkäysten vuoksi.

Yhdysvaltain puolustusministeriö ei anna tarkkoja tietoja siitä, miten paljon yhteispartiointia on lisätty, mutta puolustusministeri Leon Panettan mukaan useimmat yksiköt toimivat normaalissa yhteistyössä afganistanilaisten kanssa.

- Teemme kaiken tarvittavan joukkojemme suojelemiseksi. Korostan kuitenkin, että turvallisuusvastuun siirtäminen afganistanilaisille jatkuu täysin suunnitelmien mukaan, Panetta sanoi.

Yhteistyön keskeytymistä viime viikolla on pidetty propagandavoittona Taleban-kapinallisille. Sen on myös arveltu vaikeuttavan turvallisuusvastuun siirtämistä Afganistanin omille joukoille.

Uutistoimisto Reutersille puhuneen yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan joukkojen yhteistyö ei kuitenkaan ole palannut entiselle tasolleen. Kaikki alle 800 miehen yksiköiden yhteisoperaatiot hyväksytään yhä tapauskohtaisesti.

Tämän vuoden aikana noin joka viides Naton johtamien Isaf-joukkojen kaatuneista on kuollut turvallisuusjoukkoihin kuuluneiden afganistanilaisten hyökkäyksissä.

Puolustusministeri Panetta varoitti, että hyökkäyksiä tulee jatkossakin, vaikka kapinallisten soluttautumista turvallisuusjoukkoihin yritetään estää.

- Vihollinen käyttää tätä taktiikka myös tulevaisuudessa ja yrittää murtaa päättäväisyytemme. Se ei tule onnistumaan, Panetta sanoi.

Lähteet: Reuters