1. yle.fi
  2. Uutiset

Marsista löytyi ensi kertaa jokiuoma

Pyöristyneet kivet kertovat veden virranneen kaukaa ja voimakkaasti. Uoma osui vahingossa Curiosity-mönkijän reitille.

tiede
Curisosity-mönkijän 15. syyskuuta 2012 kuvaama Hottahiksi nimetty jokiuoma Marsissa.
NASA/JPL-Caltech/MSSS

Mars-planeettaa tutkiva Curiosity-mönkijä on löytänyt muinaisen joen kuljettamaa soraa ja kiviä. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan tutkijoiden mukaan ne kertovat, että joki - tai suuri puro - virtasi varsin voimakkaana.

Tieto siitä, että Marsissa on joskus ollut sulaa vettä, ei ole tutkijoille uusi, mutta jokiuomaa sieltä ei ole ennen löydetty.

Tutkijat arvioivat, että joki oli syvyydeltään nilkan ja vyötärön väliltä. Vesi virtasi miltei metrin sekuntinopeudella, he sanovat. Pohjalle jääneen aineksen koko vaihtelee hiekanjyvistä golfpallon kokoisiin kiviin.

Osan kivistä on pyöreitä, mikä kertoo niiden kulkeutuneen kaukaa ja hioutuneen matkalla. Lisäksi Curiosityn kuvat viittaavat siihen, ettei joki ollut yhdenkertainen ilmiö, vaan samalla paikalla on virrannut vettä useita eri kertoja.

Curiosity jahtaa hiiltä

Elokuussa laskeutunut Curiosity on etsimässä todisteita siitä, onko Marsissa joskus ollut elämän edellytyksiä. Nyky-Marsissa vettä ei ole, vaan planeetta on kylmä erämaa.

Uomalöytö oli sattuma, sillä varsinaisesti Curiosity oli rullaamassa kohti vuorta, joka kohoaa keskellä laakeaa kraatteria. Sinne asti mönkijä päässee vasta vuoden lopulla. Tutkijat pitävät vuorta parhaana paikkana elämän rakennuspalikoiden eli orgaanisen hiilen etsimiselle.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi