Pohjoisen Suomen ortodoksien piispa vaihtuu

Oulun metropoliitta Panteleimon on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle ensi kesänä. Hänen johtamaansa hiippakuntaan kuuluvat Oulun, Lapin, Kajaanin, Vaasan ja Kiuruveden seurakunnat.

Kotimaa
Oulun metropoliittta Panteleimon.
Juha Feodoroff

Pohjoisen Suomen ortodoksien piispa vaihtuu. Oulun metropoliitta Panteleimon on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle 1.6.2013 alkaen. Hän ilmoitti päätöksestään kirkollishallituksen istunnossa torstaina.

Panteleimon kertoo, että päätös kypsyi usean vuoden aikana. Nyt päätöksen kerrottuaan hän toteaa olevansa levollisin mielin. Työ kirkossa kuitenkin jatkuu, se on hänelle selvä asia.

Johtajavastuu ja "poliisina oleminen" nyt jää, mutta työtä kirkossa jatkan.

metropoliitta Panteleimon

- Kirkon parissa käytännön tehtäviä varmasti riittää. Johtajavastuu ja "poliisina oleminen" nyt jää, mutta työtä kirkossa jatkan. Kirkon työ on elämäntapa, jota jatkan, jos vain terveyttä riittää, Panteleimon sanoo.

Hän kertoo jatkavansa myös kirjoitustyötään. Seuraava Panteleimonin kirja ilmestyy ensi vuonna. Panteleimon aikoo myös viettää enemmän aikaan Savossa Vieremällä sijaitsevalla viljelystilallaan.

Kirkollishallituksen mukaan uuden Oulun metropoliitan valinta tapahtuu mahdollisesti vuoden 2013 kirkolliskokouksessa.

Panteleimon on johtanut Oulun hiippakuntaa vuodesta 2002. Hiippakunta kattaa Oulun, Lapin, Vaasan, Kajaanin ja Kiuruveden seurakunnat. Niissä on jäseniä noin 7 000. Hiippakunta on väkimäärältään maan pienin, mutta pinta-alaltaan suurin.

Oulun metropoliitta Panteleimon (Petri Sarho) on syntynyt vuonna 1949. Hän on lähtöisin Vieremältä. Ylioppilastutkinnon jälkeen hän opiskeli Suomen ortodoksisessa pappisseminaarissa ja Leningradin hengellisessä akatemiassa, josta hän valmistui teologian kandidaatiksi vuonna 1977.

Suomen ortodoksisessa kirkossa on neljä piispaa. He ovat Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo, Helsingin metropoliitta Ambrosius, Oulun metropoliitta Panteleimon ja Joensuun piispa Arseni.