Kuningas Litmanen ei paljasta Jari Litmasen salaisuuksia

Kuningas Litmanen on dokumenttielokuva suomalaisen jalkapalloilun ensimmäisestä supertähdestä Jari, Kuningas, Litmasesta. Nuoruudessaan myös jääkiekkoa harrastanut Litmanen suoritti ensi esiintymisensä suomalaisella liigatasolla vuonna 1987, ollessaan vasta 16-vuotias.

kulttuuri
Kuningas Litmanen on dokumenttielokuva Suomen menestyneimmästä, pitkän jalkapallouran Suomessa ja Euroopassa tehneestä jalkapalloilijasta: Jari Litmasesta. Dokumentissa kuullaan useita myös kansainvälisesti merkittäviä Litmasen jalkapallouraan ja henkilökohtaiseen elämään vaikuttaneita henkilöitä. Elokuvassa päästään ensimmäistä kertaa lähelle huippupelaajaa – ei ainoastaan jalkapalloilijana, vaan myös pidettynä ja arvostettuna ihmisenä.
FS Film Oy
Tähtiä.

1990-luku oli Litmasen uran kuninkuusaikaa. Tuon vuosikymmenen aikana hän vakiinnutti asemansa yhtenä eurooppalaisen jalkapalloilun suurnimistä Hollantilaisen Ajaxin riveissä. 2000-luvulla ura sitten, lukuisten loukkaantumisten myötä kääntyi laskuun ja viimeiset vuodet Litmanen on pelannut jälleen Suomessa.

Jos joku luulee tämän dokumentin paljastavan suuri salaisuuksia Jari Litmasesta tai hänen urastaan, niin edessä on suuri pettymys. Tämä Arto Koskisen ohjaama dokumentti nimittäin käy läpi Litmasen uran alusta aina tähän päivään, kohteen itsensä, hänen läheistensä ja pelitovereidensa kertomana.

Toki Litmanen itsekin on äänessä, mutta lopulta kuitenkin huomattavan vähän. Tuttuun tapaansa kameran edessä pokerinaamaa pitävä Litmanen ei kerro mitään omasta yksityiselämästään, eikä suunnitelmistaan eikä pahemmin edes kommentoi uransa vaiheita. Muutamaan kertaan Litmasen panssari kuitenkin säröilee. Tunteet nousevat pintaan Litmasen muistellessa kahden hänelle tärkeän ihmisen kuolemia. Kolmannen kerran tyyni ulkokuori rakoilee Litmasen puhuessa jalkapalloseura Ajaxin hänelle tarjoamasta sopimuksesta, Litmasen palatessa joukkueeseen vuonna 2002. Litmanen kuvailee sopimusta sanalla nöyryyttävä. Tyypillistä tälle dokumentille on, että sopimuksen tarkemmasta sisällöstä ei lopulta puhuta lainkaan.

Vaikka henkilö Jari Litmanen jääkin tämän kohteensa näköisesti hiukan jäyhän elokuvan myötä edelleen arvoitukseksi, niin siitä ei jää epäilystäkään, että Litmasta ja hänen saavutuksiaan arvostetaan edelleen korkealle eurooppalaisten jalkapalloilijoiden parissa.

Kuvalliselta kerronnaltaan Kuningas Litmanen on hiukan yksioikoinen. Kaikki haastattelut on kuvattu tiukoissa lähikuvissa, ja lähes ainoaa vaihtelua kuvakerrontaan tuovat arkistoista löytyneet ottelukuvat. Elokuva kestää toista tuntia ja koska mitään varsinaisesti uutta tietoa Litmasesta elokuva ei tarjoa, eikä hänen henkilöönsä valitettavasti päästä sisälle, olisi elokuvan pituutta vallan mainiosti voinut jonkin verran karsia.