Valtionpalkinto Kovasikajutulle

Valtion vuoden 2012 elokuvataiteen valtionpalkinto on myönnetty dokumenttielokuva Kovasikajutun työryhmälle. Kuvataiteen valtionpalkinnon sai Rajataide ry. Valokuvan valtionpalkinto annettiin valokuvaaja Pekka Elomaalle.

kulttuuri
Bändin jäsenet Kari Aalto (vas.), Toni Välitalo, Pertti Kurikka, Sami Helle Pertti Kurikan Nimipäivät -punk-yhtyeestä kertovan dokumenttielokuvan Kovasikajuttu lehdistötilaisuudessa 12. maaliskuuta 2012. Jukka Kärkkäisen ja J-P Passin ohjaamassa elokuvassa seurataan bändin vaiheita.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Elokuvataiteen valtionpalkinto myönnettiin dokumenttielokuva Kovasikajutun työryhmälle: tuottaja Sami Jahnukainen, elokuvaohjaajat Jukka Kärkkäinen ja J-P Passi sekä elokuvaleikkaaja Riitta Poikselkä. Kovasikajuttu on dokumenttielokuva Pertti Kurikan nimipäivät -yhtyeestä. Elokuvassa seurataan kehitysvammaisten muusikoiden elämää keikoilla, ja katsoja pääsee myös tutustumaan heidän yksityiselämäänsä. Sekä elokuva että yhtye ovat nousseet ilmiöiksi. Punk-musiikki on antanut äänen neljälle miehelle, joilla on paljon sanottavaa. Galleria Rajatila on toiminut Tampereella 15 vuotta. Rajataide ry:n ylläpitämä galleria on tuonut taiteen kentälle kiinnostavia nuoria tekijöitä ja tehnyt suomalaista nykytaidetta tunnetuksi Pirkanmaalla ja laajemminkin.

Valokuvaaja Pekka Elomaa on tehnyt uraauurtavaa työtä yhteisöllisen valokuvauksen parissa. Taiteellisen toimintansa ja freelancer-kuvaajan työnsä ohessa hän on tehnyt pitkäjänteistä työtä taidekasvattajana Lyhty ry:ssä, jossa hän on vetänyt aikuisten kehitysvammaisten valokuvatyöpajoja.

Suuruudeltaan 15 000 euron arvoiset palkinnot jakoi kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki.

Lähteet: Yle Uutiset