Uuden-Seelannin turmalaivan kapteeni pyysi vihdoin anteeksi

Vuosi sitten Uuden-Seelannin rannikolle levisi satoja tonneja öljyä, kun konttialus Rena karahti riutalle. Kapteeni myöntää, ettei ollut tilanteen tasalla.

Ulkomaat

Uuden-Seelannin historian vakavimman ympäristöturman aiheuttaneen aluksen kapteeni on pyytänyt anteeksi huolimattomuuttaan ja sen peittely-yritystä. Konttialus Rena ajoi karikolle Uuden-Seelannin rannikolla miltei vuosi sitten.

Astrolaben riutalle juuttuneesta Renasta valui mereen yli 300 tonnia polttoöljyä, joka tappoi tuhansia merilintuja ja mustasi rantahiekkaa. Lisäksi aluksesta putoili kontteja, joissa oli myös myrkyllisiä aineita.

Uuden-Seelannin viranomaiset ovat arvioineet, että turman edelleen jatkuvat puhdistustyöt maksavat miltei 85 miljoonaa euroa. Renan kahtia katkennut hylky makaa Astrolaben riutalla kymmenien metrien syvyydessä. Keulaa tuodaan pintaan pala palalta, mutta perä on tiukasti kivissä kiinni.

Hylyn hitaiden purkutöiden arvioidaan kestävän vielä kauan, ja jotkut pelkäävät, että lopulta hylky jätetään hajoamaan omia aikojaan vakuutusyhtiöiden painostuksesta.

Hallitus ei ole valmis satsaamaan reittien valvontaan

Renan filippiiniläinen kapteeni Mauro Balomaga karkotettiin tässä kuussa Uudesta-Seelannista hänen kärsittyään puolen vuoden vankeustuomion haverin vuoksi.

Balomagan anteeksipyyntö The New Zealand Herald -lehdessä on hänen ensimmäinen julkinen lausuntonsa onnettomuudesta. Hän sanoo pyytäneensä anteeksi kuulusteluissa ja oikeudenkäynnissä, mutta haluavansa esittää pahoittelunsa myös kansalle.

Kapteeni myöntää yrittäneensä oikoreittiä Taurangan satamaan. Hän kertoo, että riutta tuli hänelle täytenä yllätyksenä, vaikka se oli näkynyt tutkassa jo 15 minuutin ajan. Turman jälkeen hän vääristeli reittitietoja laivan lokikirjaan.

Balomagan mukaan hänen lisäkseen myös Uudella-Seelannilla on turmasta opittavaa. Rannikkovesille tarvittaisiin laivareitit, joiden noudattaminen olisi pakollista, Balomaga sanoo. Myös Uuden-Seelannin merimiesliitto on ehdottanut samaa. Liikenneministeri Gerry Browntree kuitenkin pitää reittejä liian kalliina perustaa ja valvoa.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset