Opetusministeri: Helsingin ratkaistava itse koulujen rahakiista

Opetusministeri Jukka Gustafssonin (sd.) mukaan Helsingin on puututtava kunnallisten ja yksityiskoulujen rahantakoon itse. Helsingin kaupunki ja yksityiskoulut ovat väitelleen siitä kummat saavat enemmän rahaa.

Kotimaa
Jukka Gustafsson
Opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.)Yle

Opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.) arvioi, että viime kädessä Helsingin päättäjät joutuvat puuttumaan kunnallisten ja yksityisten koulujen epätasaiseen rahanjakoon.

Helsingin kaupungin mukaan yksityiskoulut saavat selvästi enemmän rahaa oppilasta kohden kuin tavalliset kunnan koulut. Ero on jopa tuhat euroa oppilasta kohden.

Helsingin akuuttia ongelmaa ei Gustafssonin mukaan voida ratkaista yksin vuosien päästä voimaan tulevalla koulujen valtionosuusjärjestelmän muutoksella.

- Tätä asiaa pitää nyt selvittää ja saada lisää faktatietoa. Voi olla niin, että se on lopulta kuntapäättäjien asia arvioida ja kohdentaa taloudelliset voimavarat niin, että kaikki koulut olisivat mahdollisimman tasa-arvoisessa asemassa, ministeri sanoi torstaina eduskunnassa.

Yksityiskoulut saavat rahoituksensa kunnallisten koulujen tavoin valtiolta ja kunnilta. Kuntien koulusäästöt eivät kuitenkaan vaikuta yksityiskoulujen rahoitukseen.

Gustafsson on jo asettanut selvityshenkilöt arvioimaan isojen kaupunkien rahaliikennettä oppilaiden tasavertaisen opetuksen turvaamiseksi. Koulujen rahoitusjärjestelmää on tarkoitus muuttaa vuoteen 2015 mennessä. Gustafsson on jo aiemmin luvannut selvittää, voitaisiinko uudistuksessa edetä tätä nopeammin.

Gustafsson sai tiedon yksityiskoulujen rahoituskäytännöistä muutama viikko sitten kun hänelle esiteltiin Helsingin koululautakunnan käsittelemiä asioita.

Koulujen eriarvoistuminen nousi esiin eduskunnassa torstain kyselytunnilla.