1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sato uhkaa jäädä peltoon Hämeessä

Maanviljelijät pelkäävät satonsa puolesta Hämeessä. Pelloille ei päästä runsaiden sateiden vuoksi. Erityisesti rypsit, rapsit ja härkäpavut ovat korjaamatta lähes kaikkialla maakunnassa.

Kotimaan uutiset
puimuri pellolla
Maarit Piri-Lahti

Lähipäivät ratkaisevat, millaiseksi tämän vuoden sato muodostuu. Sateiset kelit paitsi pienentävät satomäärää, myös nostavat kuivausajat ja -kustannukset korkealle. Myös homeriskit lisääntyvät.

Tällä hetkellä syksyn puinnit ovat myöhässä useita viikkoja lajikkeista riippuen, kertoo ProAgrian luomuagronomi Kaija Hinkkanen.

- Näkymät ovat hieman muuttuneet ikävämmiksi tässä viime päivinä, vettä on tullut ihan joka päivä eikä ole puimaan päästy moneen päivään. Rypsit ovat kutakuinkin kaikki korjaamatta, rapsit ja härkäpapu myös, osa kevätvehniä ja muita viljojakin on korjaamatta.

Viljelijöitä mietityttää myös se, tuleeko sadonkorjuuvelvollisuuteen poikkeuksia poikkeuksellisen sateisen sään vuoksi.

- Poikkeuksellista on, että Hämeen alueellakin nämä sateet ovat vaihdelleet hyvin voimakkaasti ja kertamäärät ovat olleet suuria, 40 milliäkin tässä lähipäivinä. Lisäksi on satanut lähes joka päivä - en itse muista tällaista syksyä kyllä, kertoo Hinkkanen.

Lue seuraavaksi