1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Rajakoira on tärkeä rajojemme vartija

Vaikka Rajavartiolaitoksen valvonta on teknistynyt, rajakoiralla on tärkeä rooli Suomen rajojen vartioinnissa. Pian 10 vuotta täyttävä Särmä tehnyt työuraansa Sallan Kelloselän rajavartioasemalla.

Kotimaan uutiset
Rajakoira Särmä
Pia Tuukkanen / Yle

Rajakoira on valtion omaisuutta. Sen omistaa Rajavartiolaitos. Rajakoiraa valittaessa sen ominaisuudet työkäyttöön on yksi tärkeimmistä kriteereistä. Rajavartiolaitoksella on aikain saatossa syntynyt suhteita hyviin työkoirien kasvattajiin, jotka tuottavat hyvää koiramateriaalia.

Rajavartiolaitoksen koiraksi suunnitellut pennut kuvataan noin vuoden ikäisenä, jolloin nähdään, onko koiran rakenne ja luusto kestävä ja terve, jotta fyysisesti koira sopisi kovaan työhön.

Särmä tuli ohjaajansa ylirajavartija Reima Hännisen elämään hieman surulliseen aikaan. Hännisen koulutuksessa ollut koiranpentu jouduttiin lopettamaan reilun vuoden ikäisenä terveydellisistä syistä.

- Siinä oli takki tyhjänä, että mitä nyt. Olin uhrannut paljon aikaa pennun koulutukseen, muistelee Hänninen noin 9 vuoden takakaista aikaa.

Hänniselle tuli mahdollisuus hakea uusi koira Kannuksen maatalousoppilaitoksesta. Särmä oli silloin toisella vuodella. Reima Hänninen muistaa ensi kohtaamisen Särmän kanssa.

- Se oli sellainen pitkä käytävä. Sellainen reipasaskelinen nuori koira tuli käytävällä vastaan ja kyllä heti tuntui, että tuossa se on, minun työkaveri, Hänninen kertoo.

Parivaljakon yhteiselo alkoi sujua hyvin. Koira kiintyi ja alkoi luottaa ohjaajaansa hyvin pian.

- Myös minä luotan Särmään sataprosenttisesti, Hänninen toteaa ja myöntää, että myös isäntä on kiintynyt koiraansa.

Hänninen kuvaa Särmää kestäväksi ja innokkaaksi työkaveriksi, jolta ei virta ihan heti lopu.

Hyvä koira pelastaa ihmishenkiä

Luotettavuus on yksi tärkeimmistä tekijöistä rajakoirassa. Ohjaajan on voitava luottaa siihen, että koira pelaa tilanteessa kuin tilanteessa.

- Koskaan ei tiedä tehtävää, mihin koiran kanssa joutuu. Koira pitää olla niin hyvin koulutettu, että se toimii tilanteessa kuin tilanteessa. Siinä ei kestä alkaa lapa täristä vaan homman pitää pelata, Hänninen sanoo.

Esimerkkinä Hänninen kertoo tapauksen, jossa hän oli edellisen koiransa kanssa oli etsimässä eksynyttä, sokeritautia sairastavaa iäkästä miestä. Miestä etsittiin koko ilta ja yö.

- Jäljestämisessä oli vaativuutta. Yli 70-vuotias kaveri oli ollut metsässä yön kylmissään. Hän löytyi ja tuli minun kaulaani itkien. Se oli iso kiitos siitä, mitä oli koirahommia tehnyt, Reima Hänninen muistelee koirauransa huippukohtaa.

Tapahtuma antoi motivaatiota koirien kanssa työskentelyyn ja osoitti taas kerran, kuinka tärkeää työkoiran toimivuus on.

Särmällä ehkä viimeinen kesä

On kuuma päivä ja parivaljakko on hetkeä aikaisemmin käynyt juoksemassa. Särmä läähättää autossa omassa häkissään ja katsoo kysyen ohjaajansa.

- Se kysyy lupaa, että mitä sitten tehtäisiin, Hänninen tulkitsee koiransa ilmeitä.

Särmä täyttää joulukuussa 10 vuotta. Se alkaa olla jo vanha työkoiraksi.

- Molemmilla alkaa harmaata näkymään. Minulla ohimoilla ja koiralla kuonossa, Hänninen sanoo ja katsoo kaveriaan.

Periaatteessa työkoira voi jatkaa työssään niin kauan, kuin terveyttä riittää.

- Yksi koira minulla oli työssä 13-vuotiaaksi asti, eikä ollut mitään murheita. Se on hyvin koirakohtaista, Hänninen kertoo.

- Särmällä on ollut hieman selkävaivaa, mutta ei se työtä vielä haittaa. Tämä saattaa kuitenkin olla Särmän viimeinen työkesä.

Kun valtion koira jää eläkkeelle, se poistetaan Rajavartiolaitoksen kirjanpidosta. Siitä eteenpäin Särmän eläkepäivät on sen ohjaajan Reima Hännisen käsissä.

- Kyllä se pitkäaikainen kaveri on, että ei siitä ihan helppo ole luopua. Melko varmasti Särmä jää kotikaveriksi, Hänninen sanoo.

Lue seuraavaksi