Sade-ennätyksiä ei rikottu torstaina, viikonloppuna tarvitaan sateenvarjoa

Kuivin jaloin ei päästä viettämään tätäkään viikonloppua, Ylen meteorologi toteaa. Ylä-Lapin ensilumet näyttävät saavan lähipäivinä kyytiä.

Kotimaa
Sadepisaroita kaiteessa.
Matti Hietala

Vaikka vettä tuli eilen runsaasti, eivät sademäärät nousseet torstaina poikkeuksellisen suuriksi Etelä- ja Itä-Suomessa. Eniten ropisi Kymenlaakson Anjalankoskella, jossa satoi vuorokaudessa 32,2 millimetriä. Helsinki-Vantaan sääasemalla mitattiin torstaina 22 millin sademäärä.

Sademäärien povattiin eilen nousevan jopa yli 50 milliin vuorokaudessa. Sateet jäivät kuitenkin Etelä-Suomessa 20–30 milliin sekä Uusimaan ja Pohjois-Karjalan välillä 10–20 milliin.

- Määrät ovat kuitenkin aika isoja, jos päivässä sataa puolet koko kuukauden tavanomaisesta sademäärästä, Ylen meteorologi Matti Huutonen vertaa.

Keskimääräinen sademäärä on syyskuussa 40–70 milliä. Viime sunnuntaina Mäntsälässä satoi vuorokaudessa jopa 47 milliä, minkä lisäksi sunnuntaina meni rikki useita paikkakuntakohtaisia sade-ennätyksiä.

- Syyskuu on ollut aika rapsakkaa veden tuloa, ja usean viime päivän ajan on saatu sateita runsaasti, Huutonen sanoo.

Pohjois-Suomeen satoi torstain ja perjantain välillä ensilumi, kun kolmella Ylä-Lapin havaintoasemalla mitattiin 2-3 sentin lumikerros. Sadettiin havaittiin ainakin Saariselällä, Muoniossa ja Enontekiöllä.

Saappaat pidettävä jalassa

Viikonloppu näyttää jälleen epävakaiselta. Sateita on odotettavissa Etelä- ja Keski-Suomeen perjantaina, ja pohjoisessa saattaa tulla räntää.

- Lauantaina lounaasta puskee uusia sadealueita Etelä- ja Länsi-Suomeen. Kuivin jaloin ei päästä viettämään tätäkään viikonloppua.

Sunnuntaina luvassa voimakkaampia sateita Etelä- ja Keski-Suomeen. Pohjoisen lumetkin saanevat kyytiä lähipäivinä, kun ilma lämpenee.