Meltauksen lapsi- ja perhetukikeskus sulkee ovensa

Meltauksen lapsi- ja perhetukikeskus sulkee ovensa perjantaina.

Meltaus, Rovaniemi

Keskuksen vajaat 10 työntekijää siirtyvät muihin kaupungin palveluihin. Vastaava ohjaaja Riitta Juopperi sanoo, että kaikki Meltauksen työntekijät pääsevät tutustumaan muutamaan uuteen kohteeseen, josta voi tulevaisuudessa tulla heille työpaikka. Muutama ihminen jää Juopperin mukaan "purkamaan taloa" ensi maanantaista lähtien.

Rovaniemen perusturvalautakunta päätti lakkauttaa Meltauksen yksikön kesäkuussa. Syyksi kerrottiin se, että perheitä pyritään auttamaan tulevaisuudessa enemmän avohoitona eli koteihin vietävällä perhetyöllä. Lisäksi lapsi- ja perhetukikeskuksen sulkemista perusteltiin sillä, ettei henkilöstön koulutus täytä perhekuntoutukselle nykyisin asetettuja kriteereitä.

Meltauksen moitittiin olevan myös liian etäällä kaupungin keskustasta lapsityön palavereita ja asiakkaiden terapiakäyntejä ajatellen. Myös lastenkodin iäkkäät rakennukset vaativat peruskorjausta.

Meltauksen lapsi- ja perhetukikeskus on antanut viime vuosina pääasiassa perhetukea, mutta sinne on otettu myös huostaanotettuja lapsia. Vanhemmat ovat voineet toipua keskuksessa kriisitilanteista rauhassa lastensa kanssa. Paikka on toiminut myös tukiperheenä vanhemmille, jotka ovat kamppailleet jaksamisensa kanssa.

Tuettaville perheille on luvattu tukiperheet. Osa näistä on jo sellaisen saanutkin.

Perustettiin sotaorvoille

Meltauksen lapsi- ja perhetukikeskuksella on pitkä historia.

- Meltauksen lastenkoti perustettiin sotaorvoille 1.7. 1940. Se muutti nimensä lapsi- ja perhetukikeskukseksi 2000-luvun alussa, kertoo Juopperi.

Meltauksen säilyttämisen puolesta tehtiin adressi ja järjestettiin tempaus Sampokeskuksessa. Perusturvalautakunnalle luovutettiin adressi viime kuun lopussa. Allekirjoittajia oli yli tuhat.