Lahti tarvitsee oman elmun

Lahteen ollaan perustamassa uutta elävän musiikin yhdistystä. Uuden yhdistyksen taustavoimina häärää kaksi kokenutta tekijää, jotka haluavat elävöittää Lahden musiikkielämää.

Lahti
Hanna-Mari Peiju ja Antti Vedenpää
Mikko Tuomikoski / Yle

1970-luvun lopulla Suomeen perustettiin punk-aatteen innostamina useita elävän musiikin yhdistyksiä, jotka mm. järjestivät bändeille keikkoja omilla paikkakunnillaan. Monen yhdistyksen toiminta kaatui kyllästymiseen ja velkaantumiseen - toiset menestyivät, muuttuivat yrityksiksi ja toimivat edelleen.

Lahtelaiset Antti Vedenpää ja Hanna-Mari Peiju ovat sitä mieltä, että lahtelainen musiikkielämä kaipaa elävöittämistä. Molemmat ovat kokeneita populaarikulttuurin ammattilaisia, jotka haluavat nyt perustaa Lahteen uuden elävän musiikin yhdistyksen.

- Ensimmäinen kokous yhdistyksen ideoimiseksi on jo pidetty, ja tarkoituksena on kohentaa lahtelaisten bändien treenikämppätilannetta, järjestää tapahtumia sekä tehdä mahdollisimman laajasti yhteistyötä tapahtumajärjestäjien ja muiden yhdistysten kanssa.

Liiteri ei ole treenikämppä

Soittajien muistot treenikämpistä vaihtelevat karuista järkyttäviin. Etenkin takavuosina treenikämpäksi kelpasi melkein mikä tahansa läävä, kunhan sähkövirtaa oli saatavilla.

- Itsekin tuli aloiteltua sellaisessa pienessä kellarissa, jossa ei yksinkertaisesti kuullut mitään, koska kaikki meni puuroksi. Auttaisimme mielellämme tämän päivän aloittelevia bändejä saamaan vähän paremmat tilat, kiteyttää Vedenpää.

Nykyään on toki tarjolla hyviäkin, varta vasten treenikämpiksi rakennettuja tiloja, mutta vuokra on usein liian kova nuorille soittajille. Lahden treenikämppätilanne on tällä hetkellä surkea, kuten aiemminkin.

- Me voisimme toimia tässä vähän niinkuin välikätenä tilojen omistajien ja bändien välillä. Tiloja saattaa löytyä helpommin, kun mukana on yhdistys, joka kantaa vastuuta ja tulemme selvittämään myös kaupungin mahdollisuuksia antaa tiloja bändikäyttöön, selvittää Peiju.

Sijainnin pitäisi olla hyvä, eivätkä kustannukset saisi olla liian korkeita.

Antti Vedenpää

Rock ei toimi pizzerian nurkassa

Lahdessa oli aikoinaan useampiakin paikkoja, joissa aloitteleva bändi saattoi heittää keikan, mutta nykyään tilanne on huono.

- Tarvittaisiin sellainen tila, johon mahtuu yleisöä muutama sata henkilöä. Käytännössä tämä tarkoittaa tilaa, joka olisi kooltaan Torven ja Finlandia-klubin välissä, sanoo Vedenpää.

- Ongelma ei ole ollenkaan niin helppo ratkaista, kuin voisi luulla, sillä myös sijainnin pitäisi olla hyvä, eivätkä kustannukset saisi olla liian korkeita, jatkaa Vedenpää.

- Olemme neuvotelleet asioista mm. Sibeliustalon kanssa ja siellä tähän on suhtauduttu positiivisesti, joten katsotaan mitä siitä kehittyy, aprikoi Peiju.

Kaikki mukaan ideoimaan

Yhdistyksen perustamista pohditaan seuraavan kerran 8. lokakuuta, jolloin toiminnasta kiinnostuneet voivat saapua Sibeliustalon saunatiloihin klo 18.00.

- Kyse ei ole varsinaisesta yhdistyksen perustamiskokouksesta, vaan isomman porukan ideointipalaverista, selventää Vedenpää.

- Toivomme mukaan muun muassa muiden lahtelaisten nuoriso- ja musiikkiyhdistysten väkeä. Laskeskelin, että täällä toimii liki 180 taide- ja kulttuuriyhdistystä, joten luulisi, että sieltä löytyisi ainakin muutama asiasta kiinnostunut, kertoo Peiju, jolle voi lähettää yhdistyksen tiimoilta sähköpostia: hannamari.peiju@gmail.com (siirryt toiseen palveluun).