1. yle.fi
  2. Uutiset

Ainutlaatuista Suomessa: Mahasyövän riskien seulonta alkoi Satakunnassa

Keski-Satakunnassa mahasyövän riskien seulontaan kutsutaan kaikki tänä vuonna 55 vuotta täyttäneet. Mahasyövän riskiä on seulottu aiemmin vain 1990-luvun puolivälissä Kotkassa ja Vantaalla. Tulokset olivat erittäin lupaavia.

Kotimaan uutiset
Miehen kädestä otetaan verinäyte.
Tapio Termonen / Yle

Keski-Satakunnassa on aloitettu koko maassa ainutlaatuinen mahasyövän riskin seulonta. Seulontaan kutsutaan kaikki tänä vuonna 55 vuotta täyttävät henkilöt Keski-Satakunnan kansanterveystyön kuntayhtymän alueella. Seulonta tehdään verikokeella.

Mahasyövällä huono ennuste

Mahasyöpä on yksi suomalaisten vakavimmista syövistä, vaikka se ei ole yleisin eikä kasvussa. Vuonna 2010 koko maassa diagnosoitiin 600 mahasyöpätapausta, yleisimmin yli 50 -vuotiailla. Mahasyöpä liittyy mahalaukun limakalvojen toimivuuteen ja on äärimmäisen hankala.

- Mahasyövän ennuste on hyvin huono. Puhutaan että yli 90 prosenttia diagnoosin saaneista kuolee seuraavan 5 vuoden aikana. Ja tämäkin on positiivinen ennuste, sanoo ylilääkäri Jussi Laaksonen Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymästä.

Kuolleisuus voidaan puolittaa

Mahasyövän riskin seulonta on käänteentekevä vaihe mahasyövän hoidossa. Mahasyöpää on aiemmin seulottu vain 90 -luvun puolivälissä, jolloin kohderyhmänä oli 15 000 miestä Kotkassa ja Vantaalla. Nyt saatujen tulostenperusteella seulonnan vaikuttavuus oli jopa parempi kuin esimerkiksi mammografialla.

Parhaillaan neuvotellaan Pohjois-Suomessa ja Kaakkois-Suomessa vastaavan ohjelman aloittamisesta välittömästi.

Professori Ilkka Vohlanen

- Mahasyöpäkuolleisuus laski lähes puoleen ja ennenaikaisesti menetetyt elinvuodet neljäsosaan, sanoo professori Ilkka Vohlanen Itä- Suomen yliopistosta.

Nyt mahasyöpäriskin seulonta aloitetaan keskisessä Satakunnassa neljän kunnan alueella. Kohderyhmään eli tänä vuonna 55 -vuotta täyttäviin kuuluu noin 400 henkilöä. Oletus on, että tästä ryhmästä mahasyövän riski on noin 20 - 25 ihmisellä.

- Joista puolet voidaan pelastaa. Siis heidän henkensä voidaan pelastaa. Eli 12 ihmistä. He ovat kaikki työikäisiä 55 -vuotiaita, sanoo ylilääkäri Jussi Laaksonen.

Seulonta laajenemassa koko maahan

Tulokset ovat niin kovia että mahasyövän riskin seulonnan uskotaan laajenevan koko maahan. Yhden seulonnan hinnaksi muodostuu vähän yli 100 euroa ja käytännön toimenpide hoituu verikokeella

Seulonnalla voidaan pelastaa ihmishenkiä.

Ylilääkäri Jussi Laaksonen

- Parhaillaan neuvotellaan sekä Pohjois-Suomessa että Kaakkois-Suomessa vastaavan ohjelman aloittamisesta välittömästi, kertoo professori Ilkka Vohlanen.

Mahasyöpäriskin seulonta paljastaa ikään kuin oheistuotteena myös muita vatsan sairauksia, kuten helikobakteerin tai osteoporoosin altistavan b -vitamiinipuutoksen. Seulontasuunnitelma on lähetetty jo Turkkiin ja marraskuussa se menee Kiinaan.

Lue seuraavaksi