1. yle.fi
  2. Uutiset

Taiteilijat säästyvät myrkkyhuuruilta

Graafikoiden käyttämät maalit ovat nykyään yleisesti vesi- eivätkä liuotinohenteisia. Näin taiteilijat välttyvät vaarallisilta liuotinhuuruilta. Aiemmin moni sairastui altistuttuaan liikaa myrkyille.

kulttuuri
Nainen sivelee pensselillä metallisuikaletta.
Janne Ahjopalo / Yle

Taiteilijoiden työturvallisuus on parantunut merkittävästi myrkyttömien maalien yleistyttyä. Esimerkiksi grafiikan tekijät käyttävät liuotinohenteisten maalien sijasta vesiohenteisia maaleja ja tärpätin sijasta ruokaöjyä.

Joensuussa myös tilat ovat turvalliset. Täällä saadaan työskennellä Itä-Suomen ainossa grafiikan tekemiseen varta vasten tehdyssä pajassa. Grafiikan ystävien yhdistys on kotiutunut hyvin entisen elintarvikelaboratorion tiloihin. Vankassa talossa on tilaa taiteilla eikä ilmassa leiju maalin haju.

- Turvallisuutta tuo tilan ilmastointi, sitten on erikseen happojen säilytyshuone. Sitten on henkilökohtaiset suojavarusteet, kuten hansikkaat ja maskit, kertoo grafiikan harrastaja Tuomas Kettunen.

Hän myös kiittää talon vankkuutta. Neljännessä kerroksessa olevaan pajaan tulee tilava hissi ja pajassa on mahdollista käsitellä painaviakin materiaalea.

- Täällä voidaan tehdä monenlaista grafiikkaa. Syväpainoa, kohopainoa, laakapainoa ja silkkipainoa, kuvataiteilija Riikka Mattinen esittelee.

Ennen käytettiin tinneripohjaisia, liuotinpohjaisia värejä, mikä on ollut todella vaarallista.

Ritva-Liisa Virtanen

Turvallisuutta lisää myös se, että käytettävät maalit ja aineet ovat kehittyneet myrkyttömiksi.

- Tänä päivänä taidegrafiikassa on kyllä hyvin vähän minkäänlaisia vaarallisia aineita. Itse olen aikanaan käyttänyt tärpättiä ihan tarpeeksi, että kiintiö on sen osalta ihan täynnä, kertoo taidegraafikko ja -maalari Ritva-Liisa Virtanen.

Esimerkiksi puhdistusaineena käytetään tärpätin sijasta ruokaöljyä. Ritva-Liisa Virtanen kehuu muutosta parempaan dramaattiseksi.

- Ennen käytettiin tinneripohjaisia, liuotinpohjaisia värejä, mikä on ollut todella vaarallista. Ihan ihmiset sairastuivat todella vakavasti näistä esimerkiksi hengitysteiden sairauksiin.

Nyt pistävät höyryt ovat historiaa.

- Vesiliukoisia akryylivärejä minä käytän esimerkiksi serigrafiassa. Ihan perusakryylivärejä, taidemaalarin värejä. Kyllä tämä on turvallinen ympäristö työskennellä, Virtanen sanoo.

Lue seuraavaksi