1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. suutari

Martti Koljonen ja hänen tuhannet supikkaansa

Suutari Martti Koljonen hallitsee perinnekenkien teon. Hänen käsiensä kautta on Joensuun Tuupovaarasta lähtenyt maailmalle yli 10 000 supikasta. Käsityönä syntyy myös varsisaappaita, kuten tallukkaita.

Suutari Martti Koljonen Kuva: Pekka Sivukari / Yle

Suutari Martti Koljosen suutarinverstas sijaitsee Joensuun Tuupovaarassa, lähellä kirkonkylän keskustaa. Joensuun kaupunki on antanut Koljoselle vuokralle vanhan, mutta kunnostetun puukoulun yhden luokkahuoneen. Siellä on saanut alkunsa yksi jos toinenkin nahkajalkine.

Martti Koljonen löysi tiensä suutariksi 1960-luvulla perinnejalkinekurssin seurauksena. Martin tavaramerkiksi on tullut nahkainen supikas:

- Supikas on käsin nahkasta valmistettu kippurakärkinen kävelykenkä. Kenkä on kevyt, josta sen nimikin, supikas tulee.

Supikkaita on Tuupovaaran Käsityöläisten kotipaikalta Ullakolta lähtenyt maailmalle yli 10 000 paria:

- Niitä on mennyt eripuolille maailmaa. Viimeksi Amerikkaankin tänä kesänä meni kengät, kertoo Koljonen.

Suutari Martti Koljonen valmistaa nahkajalkineita paljon myös mittojen mukaan:

- Ensin otetaan jalasta mitat, jotta saadaan tietää kengän numero. Sitten kenkää lähdetään tekemään leikkaamalla oikean muotoiset ja –kokoiset nahkapalat lehmän vuodasta.

Supikas on käsin nahkasta valmistettu kippurakärkinen kävelykenkä

Martti Koljonen

Palat ommellaan yhteen myös käsin pellavalangasta tehdyllä pikilangalla, jonka päissä on sian harjakset. Villiasian harjas on sopivan jäykkää, kun lankaa pujotellaan naskalilla tehtyjen reikien lävitse. Piki puolestaan suojaa lankaa ja tekee ompeleesta pitävämmän.

Martti Koljonen jakaa taitojaan varsinkin alalle opiskeleville nuorille, joita hänen verstaassaan on aika ajoin työharjoittelussa.