Sateet sotkevat klapikauppaa

Klapikauppa käy jo kuumana, vaikka tavallisesti vilkkainta on vasta joulu- ja tammikuussa. Syyssateet ovat kuitenkin aiheuttaneet puun toimittajille päänvaivaa. Epävakainen sää on hidastanut puiden kuivumista ja kuljettamista.

Kotimaa
Lauri Koski nakkoo klapeja.
Lauri Koski nakkoo klapeja.Kalle Niskala / Yle

Kokkolalaisen klapikauppiaan Lauri Kosken puuliiterissä odottaa lähes valmiiksi kasattu klapikuorma. Polttopuille riittää kyllä kysyntää, mutta sade sotkee kaupantekoa. Kärry jää jälleen tällä kertaa liiteriin.

- Tämä syksy on ollut todella vaikea. On pitänyt tehdä tarkkaa työtä, että puut ovat pysyneet kuivina asiakkaalle asti. Kostean sään vuoksi puun kuivuminen ja kuormien kuljettaminen on ollut hyvin hankalaa, Koski harmittelee.

Klapikauppa käy yleensä kuumimmillaan joulu- ja tammikuussa. Kosken puhelin on kuitenkin soinut viimeisen parin viikon aikana jatkuvasti, joten kysyntä on jo nyt suurta.

- Harmillista on se, että asiakkaan menettää heti, jos ei ehdi vastata puhelimeen. Joudunkin nyt olemaan erityisen valppaana ja valmiustilassa.

Klapit viedään käsistä

Klapikauppa on käynyt viime vuosina vilkkaana muun muassa kovien pakkasten ja energian kallistumisen vuoksi.

Osa jäi viime talvena ilman polttopuita, mikä on aikaistanut tämän vuoden tilauksia.

- Asiakkaat ovat oppineet kantapään kautta tekemään tilauksia aikaisemmin. Eihän se kenestäkään ole mukavaa kylmässä talossa värjötellä. Tilauksia ei missään nimessä kannata jättää siihen vaiheeseen, kun puulaatikossa on enää vain yksi klapi, Koski muistuttaa.

Kokkolalainen Kaj Hedman on tilannut polttopuut joka vuosi Koskelta. Kolean syksyn vuoksi takka on ollut kovassa käytössä.

- Kesä oli sen verran kylmä, että sisälläkin lämmön tarve on kasvanut. Hämäränä syys- ja talvi-iltana on usein viluinen olo, jolloin on mukava laittaa takkaan tuli, Hedman kertoo.

Määrä ei korvaa laatua

Viime vuosina klapi ovat loppuneet kesken kovien pakkasten vuoksi. Sama tilanne saattaa toistua myös tänä vuonna.

- Toivottavasti puut tällä kertaa riittäisivät. Se on kuitenkin nyt ihan ilmojen haltijasta kiinni, minkälainen talvi tulee. Osa saattaa jäädä ilman polttopuita, mikäli talvesta on tulossa viime vuosien tapaan erittäin kylmä, Koski toteaa.

Polttopuiden loppumisen myötä osa toimittajista alkoi viime vuonna myydä liiterin pohjalta kakkosluokan puita. Kosken mukaan tämä tahraa klapikauppiaiden mainetta.

- On harmillista, jos joku on näin tehnyt. Helposti syntyy sellainen luulo, että kaikki toimisivat samalla tavalla. Jos asiakaskuntansa haluaa pitää laajana, kannattaa toimittaa vain ykkösluokan klapeja.