Espoon päätös sulkea turvakoti huolestuttaa lastensuojeluväkeä

Ensi- ja turvakotien liiton mukaan turvakodin sulkeminen on käsittämätöntä tilanteessa, jossa perheväkivalta ja kotihälytykset lisääntyvät jatkuvasti. Espoon mukaan turvakoti korvataan avopalveluilla, koska vain pieni osa asiakkaista tarvitsee nimenomaan turvakotia.

Kotimaa
Lapsi leikkii leluilla
Toni Pitkänen / Yle

Espoon turvakodin sulkeminen huolestuttaa Ensi- ja turvakotiliittoa. Kaupunki on päättänyt luopua vuodenvaihteen jälkeen varsinaisesta turvakotitoiminnasta ja korvata sen avopalveluilla.

Ensi- ja turvakotien liiton toimitusjohtaja Ritva Karinsalon mielestä suunta on huolestuttava.

- Turvakodin sulkeminen tässä yhteiskunnallisessa tilanteessa, jossa tiedetään, että perheväkivalta ei ole vähentynyt ja tiedetään että kotihälytykset ovat lisääntyneet ja sosiaalipäivystys tuottaa jatkuvasti tarinaa näistä perheistä, joissa on väkivaltaa, niin turvakodin sulkeminen ei nyt ainakaan minun mielestä ja Ensi- ja turvakotiliiton näkemyksen mukaan ole mikään oikea kehityssuunta.

Karinsalo korostaa, etteivät avopalvelut sinänsä ole pelkästään huono asia, sillä niitäkin tarvitaan, mutta hän korostaa palvelujen monimuotoisuuden tärkeyttä.

- Jotkut perheet pärjäävät avopalveluilla, mutta palveluketjun toiseen päähän tarvitaan ehdottomasti myös paikkoja joissa ihmiset voivat kriisitilanteessa pysähtyä ja rauhoittua.

Sulkemisinto kummastuttaa

Ensi- ja turvakotien liiton mukaan naisiin kohdistuva väkivalta kuten perhe- ja lähisuhdeväkivalta ei ole ainakaan vähentynyt. Siksi liittoa ihmetyttää kaupunkien halu sulkea turvakoteja.

- Porissa käydään samaa keskustelua lakkautetataanko turvakoti vai ei. Siellä on syntynyt iso kansanliike. Kansalaiset ovat ryhtyneet puolustamaan, että kaupungissa tarvitaan tällainen turvapaikka, Karinsalo kertoo.

Espoo puolustaa päätöstään luopua turvakodista sillä, että vain pieni osa turvakotipalvelujen asiakkaista tarvitsee erityisesti turvakotia. Tärkeää sen sijaan on mahdollisuus asua niin, että väkivalta tai sen uhka loppuisi.

Tarvittaessa Espoo sijoittaa asiakkaita lähikaupunkien turvakoteihin.