Yhdysvallat poisti iranilaisjärjestön terrorismilistaltaan

Mojahedin e-Khalq -järjestön johtaja Maryam Rajavi sanoo arvostavansa ulkoministeri Hillary Clintonin päätöstä. Yhdysvaltojen mukaan se ei kuitenkaan ole unohtanut järjestön menneisyyttä.

Ulkomaat
Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton
Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton.Pete Marovich / EPA

Yhdysvallat on poistanut iranilaisen Mojahedin e-Khalq -oppositiojärjestön terrorismilistaltaan.

Mojahedin e-Khalq (MEK) tunnetaan myös nimellä Kansan Mujahidin -ryhmä (PMOI). Järjestö oli aikoinaan Irakin diktaattorin Saddam Husseinin suojeluksessa. Se luopui aseistaan vuonna 2003, kun Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin.

Yhdysvaltain ulkoministeriön lausunnossa sanotaan päätöksen taustalla olevan se, että järjestön kohdalla ei ole ollut vahvistettuja terroritekoja yli vuosikymmeneen ja että järjestö on tehnyt yhteistyötä Irakissa sijaitsevan Camp Ashrafin tukikohtansa sulkemisen kanssa.

Yhdysvaltojen mukaan se ei kuitenkaan ole unohtanut järjestön menneisyyttä.

- Päätöksestä huolimatta Yhdysvallat ei katso läpi sormien tai unohda MEK:n aikaisempia terrorismitekoja, lausunnossa todetaan.

Yhdysvaltalainen virkamies myös sanoo, että järjestöä ei nähdä toimintakykyisenä oppositio- tai demokratiaryhmänä.

- Meillä ei ole todisteita eikä meillä ole luottamusta, että MEK on järjestö, joka voi edistää Iranissa sellaisia demokraattisia arvoja, joita haluaisimme.

PMOI on käyttänyt paljon aikaa ja rahaa lobbaukseen, jotta se poistettaisiin listalta. Sen johtaja Maryam Rajavi sanoi lausunnossaan, että arvostaa ulkoministeri Hillary Clintonin päätöstä.

Järjestön juuret johtavat vuoteen 1965, jolloin se aloitti toimintansa vasemmistolaisena oppositioliikkeenä Shaahin hallintoa vastaan. Vuonna 2002 se oli avainasemassa Iranin väitetyn ydinaseohjelman paljastamisessa. Järjestö ajaa Iranin islamilaisen tasavallan kaatamista.

EU poisti järjestön terrorismilistaltaan vuonna 2009.

Yhdysvallat kertoi aikeestaan jo aiemmin, mutta virallinen päätös tehtiin perjantaina.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle Uutiset