DNA-testit vapauttivat jälleen kuolemaantuomitun Yhdysvalloissa

38-vuotias mies todettiin syyttömäksi raiskaukseen ja murhaan 15 vuoden vankeuden jälkeen. Hän on Yhdysvalloissa jo 18. kuolemaantuomittu ja 300. vanki, jonka DNA-testit ovat paljastaneet viattomaksi.

Ulkomaat
Myrkkyruisketeloitushuone Huntsvillessä, Texasissa vuonna 2004.
Myrkkyruisketeloitushuone Huntsvillessä, Texasissa vuonna 2004.Paul Buck / EPA

Louisianassa Yhdysvalloissa 38-vuotias kuolemaantuomittu mies on vapautettu 15 vuoden vankeuden jälkeen, kun DNA-testit paljastivat hänet syyttömäksi. Hän on jo 300. yhdysvaltalaisvanki ja 18. kuolemaantuomittu, joka on vapautettu DNA-tutkimuksen tuomien uusien todisteiden perusteella.

Nyt vapautettu Damon Thibodeaux tuomittiin vuonna 1997 kuolemaan 14-vuotiaan serkkunsa raiskauksesta ja murhasta. Tuomio perustui Thibodeaux'n tunnustukseen, jonka hän teki 9-tuntisten poliisikuulustelujen jälkeen.

Thibodeaux on jälkeenpäin sanonut, että hän tunnusti, koska oli väsyneenä ja nälkäisenä valmis sanomaan mitä kuulustelijat halusivat kuulla, jotta pääsisi pois kuulusteluhuoneesta, The Washington Post -lehti kertoo.

- En tiennyt, että olin tehnyt sen. Mutta tein sen, oli Thibodeaux sanonut lehden lainaamien kuulustelupöytäkirjojen mukaan. Ennen kuin päivä oli ohi, Thibodeaux perui tunnustuksensa, mutta oikeus tuomitsi hänet syylliseksi.

Thibodeaux todettiin viimein syyttömäksi DNA-testien, rikosteknisten todisteiden ja joukon haastatteluja perusteella, kertoo Yhdysvaltain kansalaisoikeusliitto ACLU.

Sen mielestä louisianalaisten tulisi vaatia teloitusten keskeyttämistä, kunnes varmistetaan, ettei tämänkaltaisia vääriä tuomioita enää ole. Se toivoo, että tapauksesta otetaan oppia myös muualla maassa.

Kuolemantuomiokysymyksiin keskittyvän yhdysvaltalaisjärjestön Death Penalty Information Centerin DPIC:n mukaan Thibodeaux'n tapaus alleviivaa sitä, että kuolemantuomio voi surmata viattomia ihmisiä.

Yhdysvalloissa DNA-tutkimuksen tulo rikostutkintaan johti ensimmäisen kuolemaantuomitun toteamiseen syyttömäksi vuonna 1993.

Lähteet: AP, Yle Uutiset