Urpilainen: SDP:n ministerikierrätys mahdollinen

Hallituskauden puoliväli lähestyy kovaa vauhtia ja SDP saattaa vaihtaa ministereitään, kertoo puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen.

politiikka
Jutta Urpilainen TV1:n Ykkösaamussa 29.syyskuuta 2012.
Jutta Urpilainen TV1:n Ykkösaamussa 29.syyskuuta 2012.Yle

SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen kertoi ilmoittaneensa jo hallitusneuvottelujen yhteydessä sekä SDP:n eduskuntaryhmälle ja valituksi tulleille ministereille puolivälitarkistuksesta.

- Lähtökohtani on se, että hallituskauden puolivälissä on mahdollisuus tehdä tarkistuksia, Urpilainen sanoi TV1:n Ykkösaamussa lauantaina.

Ministerikierrätys ei Urpilaisen mukaan ole epäluottamuslause kyseiselle henkilölle.

- Kierrätys ei tarkoita, että joku olisi epäonnistunut tai tehnyt työnsä huonosti. Kysymys on siitä, että annetaan mahdollisimman monille mahdollisuus palvella isänmaata ja olla ministerinä.

Urpilainen ei kertonut, mitä ministerisalkkuja hän olisi valmis kierrättämään. SDP:llä on pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallituksessa kuusi ministeripaikkaa. Urpilaisen lisäksi hallituksen demareita ovat ulkoministeri Erkki Tuomioja, opetusministeri Jukka Gustafsson, työministeri Lauri Ihalainen, peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson sekä asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru.

Urpilainen: Yritykset ylireagoivat

Viime viikkojen lisääntyneet ilmoitukset yt-neuvotteluista huolestuttavat valtiovarainministeriä.

- Minulla on sellainen tunne, että yritykset nyt ylireagoivat tässä taloustilanteessa. Talousnäkymät ovat hieman heikommat, mutta mitään yllättävää ja dramaattista ei ole näköpiirissä, hän muistutti.

Urpilainen toivoi, että yrityksissä ajettaisiin "pitkillä valoilla", eli katsottaisiin pidemmälle tulevaisuuteen. Jossain vaiheessa taloudessa on myös valoa näköpiirissä.

- Lomautusten käyttö olisi perustellumpi vaihtoehto kuin lähteä irtisanomaan. Uskon, että työntekijät olisivat valmiita sopimaan joustoista. Kyllä he ymmärtävät tilanteen.

Työmarkkinajärjestöt pohtimaan kasvustrategiaa

Urpilainen kokoaisi vielä tänä syksynä työmarkkinajärjestöt ja elinkeinoelämän pohtimaan yhteistä kasvustrategiaa ja näkemystä taloustilanteesta.

- Tarvitsemme yhteisen kasvustrategian, jossa katsotaan, miten saamme lisää investointeja, millä huolehdimme kasvukyvystä ja turvaamme työpaikat. Tarvitaan yhteinen tahtotila ja uskon luontia, Urpilainen sanoi.