1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Avustuslaiva Estelle murtamaan Gazan saartoa varoituksista huolimatta

Ulkoministeriö varoittaa Suomen lipun alla purjehtivaa Ship to Gaza -järjestön avustusalusta Israelin vastatoimista.

Kotimaan uutiset

Suomen ulkoministeriö varoittaa avustustarvikkeita Gazaan rahtaavaa Estelle-alusta matkaamasta saartoalueelle. Ulkoministeriön mukaan Suomen lipun alla purjehtivan aluksen yritykset murtaa Gazan saarto johtavat todennäköisesti Israelin toimiin. Suomen mahdollisuudet antaa tällöin konsuliapua ovat vähäiset.

Estellen miehistön suomalaisjäsen pitää avustusmatkaa vaarallisena ja kertoo varautuvansa jopa vankeustuomioon.

Ruotsalaisten, norjalaisten ja tanskalaisten miehistön jäsenten mukana matkaa kaksi suomalaista: Estellen päällikkö Mika Jämiä ja puosu Wellu Koivisto. Matka kohti Gazaan alkaa ensi viikon lopulla. Vielä alus on Italiassa tiedotuskiertueellaan.

On kutakuinkin varmaa, että Israel ei tule päästämään laivoja saartorajan sisäpuolelle.

Helena Tuuri

Miehistön jäsen Wellu Koivisto kertoo, että Ship to Gaza -järjestön avustusmatkan riskit Gazan saartoalueelle ovat suuret.

- Ei pelkästään se, että meidän kimppuumme käytäisiin aseellisesti. Riskeihin kuuluu myös se, että miehistö pidätetään. Uskon jopa, että voimme saada pitkät vankeustuomiot.

Koiviston mukaan Israel tulkitsee, että saarron murtaminen on puuttumista Israelin valtion sisäisiin asioihin.

Laivaan on lastattu sairaala- ja rakennustarvikkeita, pyörätuoleja sekä vaikkapa teatterirekvisiittaa ja -tarvikkeita.

Ulkoministeriö varoittaa

Ulkoministeriön Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan yksikön päällikkö Helena Tuuri kertoo, että Israelin asevoimat valvoo Gazan saartoa myös merellä.

- Israel on ilmoittanut saarron laajuudeksi noin 20 merimailia Gazan edustalla. Ja on kutakuinkin varmaa, että Israel ei tule päästämään laivoja tämän saartorajan sisäpuolelle.

Vaikka Estelle-alus myytiin talvella ruotsalaiselle järjestölle, seilaa laiva yhä Suomen lipun alla. Tuuri haluaa kuitenkin vakuuttaa, että Suomi ei millään lailla ole mukana operaatiossa, joka voisi johtaa jopa sotilaallisiin toimiin.

Meiltä vaaditaan papereita, joita ei voi olla olemassakaan.

Mika Jämiä

- Ei. Suomen valtiohan tässä ei ole kyseessä millään tavalla. Takana on suomalainen yhtiö ja sen vuoksi laiva kulkee Suomen lipun alla. Me olemme halunneet vain muistuttaa, että ovathan he varmasti tietoisia tästä saarrosta. Varmistamme, että suomalaiset henkilöt, oikeushenkilöt tai Suomen lipun alla toimivat laivat ovat tietoisia, mille alueelle ne ovat menossa.

Taustalla kummittelee myös parin vuoden takainen Ship to Gaza -järjestön avustusyritys alueelle. Tuolloin Israel iski yhdelle avustussaattueeseen kuuluneista laivoista ja yhdeksän avustuslaivassa ollutta kuoli.

Estellen päällikkö: matkaa hankaloitettu

Estelle-alluksen päällikkö Mika Jämiä kertoo Italiasta, jonne Estelle on Ruotsista matkannut, että Estellen tähänastinen taival on ollut takkuista monine tarkastuksineen ja ylimääräisine paperivaatimuksineen.

- Meiltä esimerkiksi vaaditaan papereita, joita ei voi olla olemassakaan.

Hän arvelee, että tämä on osa Israelin toimia jarruttaa matkaa.

Jämiä kertoo myös, että taannoisella kovan onnen avustusmatkalla mukana ollut ruotsalainen kirjailija Henning Mankell saattaa tulla mukaan myös tällä kertaa. On suunniteltu, että kirjailija tulisi matkan viimeiselle osuudelle.

Ulkoministeriön varoituksista huolimatta avustuslaiva Estellen on suunniteltu lähtevän kohti Gazaa ensi viikon lauantaina. Gazaa, jossa tilanne Mika Jämiän mukaan muuttuu jatkuvasti pahemmaksi.

- Alueella, jossa esimerkiksi suuri osa ihmisten sukulaisista perheissä on tapettu, vallitsee toivottomuus. Mitä muuta siellä voi kasvaa kuin porukkaa, joilla ei ole mitään muuta tekemistä kuin vihata?

Lue seuraavaksi