Hovimestarin oikeudenkäynti: Osa todisteista vain paavin silmille

Oikeusistuntoa jatketaan ensi tiistaina todistajanlausunnoilla. Lauantainen istunto keskittyi lähinnä lakiteknisiin kysymyksiin.

Ulkomaat
Yleiskuva oikeussalista paavin entistä hovimestaria vastaan käytävän oikeusjutun käsittelyn aikana.
Yleiskuva oikeussalista paavin entistä hovimestaria vastaan käytävän oikeusjutun käsittelyn aikana 29. syyskuuta.EPA / Osservatore Romano

Paavin entisen hovimestarin Paolo Gabrielen oikeudenkäynti alkoi lauantaina Vatikaanissa. Oikeuden istunto kesti kaksi tuntia, ja se keskittyi lähinnä lakiteknisiin kysymyksiin. Oikeudenkäyntiä päätettiin jatkaa ensi viikolla.

Oikeusistuin päätti lauantaina, että osaa tutkimusmateriaalista ei käytetä oikeudenkäynnissä. Kardinaalien tekemä selvitys annetaan vain paaville, ja oikeudenkäynti perustuu ainoastaan Vatikaanin syyttäjän ja Vatikaanin poliisin tutkimuksiin.

Oikeus päätti myös jakaa istunnot kahtia niin, että toisessa oikeudenkäynnissä käsitellään salaisten asiakirjojen vuotoa ja toisessa paaville kirjoitetun 100 000 euron arvoisen shekin kavaltamisesta.

Käsittely jatkuu tiistaina 2. lokakuuta, jolloin Gabrielen itsensä on määrä todistaa oikeudessa. Lisäksi oikeus on kutsunut todistajaksi paavi Benedictus XVI:n henkilökohtaisen sihteerin Georg Gansweinin, joka oli Gabrielen lähin esimies.

Harvinainen oikeudenkäynti

Oikeusistunto käytiin 1800-luvun palatsirakennuksessa Pietarinkirkon takana. Alue on visusti suljettu turisteilta. Oikeusistuntoa pääsi seuraamaan vain kahdeksan toimittajaa, ja sekä televisio, radio että valokuvaajat oli kielletty.

Vatikaanin siviili- ja rikosoikeudenkäynnit ovat kuitenkin periaatteessa julkisia, toisin kuin kirkolliset oikeusistunnot. Niissä käsiteltävät kirkollisen lain piirin asiat, kuten avioliittojen mitätöinti ja papiston tekemät seksuaaliset hyväksikäytöt, käydään suljettujen ovien takana. Vatikaanin rikosoikeudenkäyntejä on kuitenkin erittäin harvoin. Nyt käytävä oikeudenkäynti on suurin sitten vuoden 1929.

Hovimestaria syytetään paavin henkilökohtaisen kirjeenvaihdon valokopioimisesta ja toimittamisesta italialaistiedotusvälineille. Paolo Gabriele on tunnustanut toimittaneensa Vatikaanin korruptiota paljastavia kirjeitä toimittaja Gianluigi Nuzzille, joka julkaisi niistä kirjan toukokuussa.

Täällä on paljon tekopyhyyttä, tämä on tekopyhyyden valtakunta

Kirjeissä muun muassa paljastuu, kuinka entinen Vatikaanin kakkosmies, kardinaali Carlo Maria Vigano pyysi, ettei häntä siirrettäisi muihin tehtäviin. Kardinaali Vigano oli paljastanut Vatikaanissa tapahtuvia petoksia ja korruptiota. Carlo Maria Vigano on sittemmin siirretty tehtävistään Vatikaanin Yhdysvaltain-suurlähettilääksi.

Erityisesti syyttävä sormi osoitti Vatikaanin ulkoministerin, kardinaali Tarcisio Bertonen suuntaan. Bertone, 77, on kanonisen lain asiantuntija ja jalkapallointoilija. Hänen puutteellisista toimistaan Vatikaanin asioita hoidettaessa on puhuttu aiemminkin.

Paavin entinen hovimestari Paolo Gabriele (oik.) oikeussalissa.
Paavin entinen hovimestari Paolo Gabriele (oik.) oikeussalissa 29. syyskuuta.EPA / Osservatore Romano

Tuomitsevainen hovimestari

Gabrielea, 46-vuotiasta kolmen lapsen isää, saattaa uhata neljän vuoden vankeus, mikäli hänet todetaan syylliseksi. Ennakkoon on arvioitu, että paavi armahtaisi hänet. Gabriele on sanonut toimineensa, koska hän näki pahuutta ja korruptiota kaikkialla kirkossa.

Paolo Gabrielen on kerrottu olleen henkilönä pidättyväinen ja tuomitseva jokapäiväisessä käytöksessään. Ainoassa antamassaan haastattelussa hovimestari ilmaisi turhautumisensa Vatikaanin salailuihin, joka liittyi muun muassa Vatikaanin työntekijän tyttären mystiseen katoamiseen 1983 sekä vuoden 1998 kaksoismurhaan ja sveitsiläiskaartilaisen itsemurhaan.

- Siellä on eräänlainen omerta totuutta vastaan, ei niinkään valtataistelun vaan pelon ilmapiirin ja varovaisuuden vuoksi, Gabriele sanoi haastattelussa, missä hän viittasi Sisilian mafian käyttämään hiljaisuustermiin.

- Täällä on paljon tekopyhyyttä, tämä on tekopyhyyden valtakunta, hän sanoi.

Paavin on kerrottu olleen erittäin järkyttynyt tapahtuneesta ja läheisen alaisensa petoksesta. Gabriele muun muassa toimitti paaville ateriat ja avusti häntä vaatteiden vaihdossa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP