Keskiaikaiset basaarit tulessa Aleppon taisteluiden vuoksi

Ainutlaatuisen, katetun torilabyrintin satoja kauppoja on tuhoutunut. Syyrian sisällissodan taistelut ovat verottaneet myös maan muuta historiallista perintöä.

Ulkomaat

Syyriassa sadat kaupat olivat tulessa lauantaina Aleppon vanhassakaupungissa kapinallisten ja hallituksen joukkojen taisteluiden vuoksi. Raskaat taistelut Aleppon herruudesta ovat jatkuneet torstaista saakka, jolloin kapinalliset aloittivat suurhyökkäyksen.

Tulipalot uhkaavat tuhota kokonaan Unescon maailmaperintökohteiden listalla olevan soukin eli katetun basaarialueen. Asukkaiden arvion mukaan noin 700 - 1000 kauppaa on tuhoutunut tähän mennessä. Lisäksi alueelle johtava kivinen, 1200 - 1700 -luvuilta peräisin oleva porttirakennelma on vaurioitunut, kun sen lähellä on käyty kovia taisteluita.

Aleppon kiviholvien ja puuleikkauksien koristama keskiaikainen Souk al-Madina oli ennen sisällissotaa turistien suosima kohde.

Kymmenien tuhansien kuolleiden, haavoittuneiden ja kadonneiden ihmisten lisäksi sisällissota on verottanut raskaasti Syyrian ainutlaatuista historiallista perintöä. Unescon mukaan Syyrian kuudesta maailmanperintökohteesta viisi on vaurioitunut, niiden joukossa Aleppon lisäksi Palmyran muinainen aavikkokaupunki, ristiretkeläislinnoitus Crac des Chevaliers sekä Damaskoksen vanha kaupunki.

Aleppossa on käyty taisteluita myös muissa kaupunginosissa. Aktivistien mukaan kumpikaan osapuoli ei juuri ole edennyt.

- Kukaan ei oikeastaan saavuta täällä voittoja, on vain taisteluita ja lisää taisteluita ja kauhistuneet ihmiset pakenevat, sanoi nimettömänä pysytellyt aktivisti uutisoimisto Reutersille Skypen välityksellä.

Lauantaina puoleen päivään mennessä noin 40 ihmistä oli kuollut eri puolella Syyriaa, sanoivat ihmisoikeusaktivistit. Taisteluita on käyty myös muun muassa pääkaupungissa Damaskoksessa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters