Kokoomus esittää sairauslomiin päivän karenssia

Puoluehallitus yritti vesittää aloitteen, mutta puoluevaltuusto äänesti aloitteen ajamisen puolesta. Sairauslomauudistuksessa tavoiteltaisiin niin sanottua Ruotsin mallia.

politiikka
Kuntaministeri Henna Virkkunen ja pääministeri Jyrki Katainen lähdössä puolueen Kokoomuksen Tulevaisuusristeilylle.
Kuntaministeri Henna Virkkunen (oik.) ja pääministeri Jyrki Katainen lähdössä puolueen Kokoomuksen Tulevaisuusristeilylle Helsingissä lauantaina 29.syyskuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Päähallituspuolue kokoomus ajaa sairauslomiin yhden päivän karenssia. Asiasta päätti tänään Helsingissä koolla ollut kokoomuksen puoluevaltuusto.

Kokoomuksen puoluehallitus yritti esittää, ettei karenssialoite johtaisi mihinkään, mutta puoluevaltuusto äänesti sen puolesta, että uudistusta lähdetään ajamaan.

Kokoomuslaisen Verkkouutisten mukaan aloitteessa esitetään, että ensimmäinen sairauspäivä olisi palkaton ja kaksi seuraavaa viikkoa sairauslomalla oleva palkansaaja saisi 80 prosenttia palkastaan. Samankaltainen malli on jo käytössä Ruotsissa.

SDP tyrmäsi esityksen

Kokoomuksen hallituskumppanin SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen tyrmää kokoomuksen puoluevaltuuston esityksen, jolla ei hänen mielestään saada työuria pidennettyä.

- Tämä oli odotettu jatko kokoomuksen palkansaajia kurittavaan linjaan. Aiempiin esimerkkeihin kuuluu muun muassa ehdotus nuorten työntekijöiden palkka-alesta sekä halu heikentää työeläkkeitä eläkkeen alaikärajan pakkonostolla, Paananen sanoo.

Myös ammattiyhdistyspuolelta ammattiliitto Pro tyrmäsi tuoreeltaan kokoomuksen esityksen. Puheenjohtaja Antti Rinne huomauttaa, että työelämän poissaoloihin johtavat nykyään ennen kaikkea kiihkeä työtahti, ylimitoitetut tulostavoitteet, huono johtaminen ja työilmapiiri.

SAK:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaan mielestä se, että Ruotsissa on käytössä ehdotetun kaltainen malli, ei tee karenssialoitteesta hyväksyttävää.

- Ruotsin malli ei ole sellainen, joka johtaisi siihen, että ihmiset paranisivat. Ruotsin mallin perimmäinen tarkoitus on siirtää kustannuksia työnantajalta työntekijälle, ja tähän on ehdoton ei SAK:lta.