Nato-joukkoja vastaan jälleen sisäpiiri-isku Afganistanissa

Yhdysvaltalainen sotilas ja yksi siviiliurakoitsija kuolivat iskussa, jonka tekijän epäillään kuuluneen Afganistanin turvallisuusjoukkoihin. Välikohtauksessa kuoli myös kolme afganistanilaista, maan poliisi kertoo.

Ulkomaat

Itä-Afganistanissa yhdysvaltalainen sotilas ja siviiliurakoitsija ovat kuolleet hyökkäyksessä, jonka tekijän epäillään kuuluneen Afganistanin turvallisuusjoukkoihin.

Sotilasliitto Naton johtamat Isaf-joukot kertovat, että välikohtaus vaati myös afganistanilaisia uhreja. Isaf ei kerro tapauksen yksityiskohtia, esimerkiksi sitä, kuolivatko afganistanilaiset itse iskussa vai Isaf-joukkojen tulituksessa ja montako heitä kuoli.

Afganistanin poliisin edustaja kuitenkin kertoo uutistoimisto AFP:lle, että välikohtauksessa kuoli kaksi yhdysvaltalaista ja haavoittui kolme. Lisäksi kuoli kolme Afganistanin armeijan sotilasta ja kaksi muuta haavoittui, hän sanoo.

Myös nimettömänä esiintyvä Yhdysvaltain armeijan edustaja on vahvistanut uutistoimisto AP:lle, että välikohtauksessa kuollut Nato-sotilas on yhdysvaltalainen. Hän on 2000. Afganistanissa kuollut Yhdysvaltain sotilas.

Wardakin maakunnan kuvernööri kertoo AFP:lle, että ampumavälikohtausta edelsi sanallinen kiista. Se puhkesi, kun osapuolilla oli meneillään yhteinen operaatio Sayedabadin alueella.

"Sisäpiiri-iskuista tulossa tavaramerkki"

Afganistanin hallituksen joukkojen ja kansainvälisten Isaf-joukkojen välisen yhteistyön ongelmaksi on noussut se, että afganistanilaissotilaat kääntävät yhä useammin aseensa länsimaisia liittolaisiaan vastaan.

Kaksi viikkoa sitten Nato rajoitti yhteistyötään afganistanilaisjoukkojen kanssa toistuvien hyökkäysten vuoksi, mutta on juuri ollut palauttamassa yhteistyötä normaalille tasolleen.

Tänä vuonna Isaf-joukkoja vastaan on tehty 36 sisäpiiri-iskua, joissa on kuollut 52 Isaf-sotilasta. Tämä on noin 15 prosenttia kaikista Isaf-joukkojen kaatuneista.

Nato arvioi, että noin joka viidennessä tapauksessa kyse on siitä, että Taliban-kapinallinen on soluttautunut Afganistanin turvallisuusjoukkoihin. Muiden tapausten uskotaan juontuvan kulttuurieroista tai henkilökohtaisesta eripurasta.

Nato-joukkojen yhdysvaltalaiskomentaja kenraali John Allen sanoo olevansa raivoissaan hyökkäyksistä. CBS-televisiokanavan haastattelema Allen huomauttaa, että he ovat valmiit uhraamaan paljon tämän operaation vuoksi, mutta eivät halua tulla murhatuiksi.

Allen kuitenkin uskoo, että suuri enemmistö afganistanilaisista tukee heitä.

Allen arvioi, että iskut tulevat jatkumaan. Hän uskoo, että sisäpiiri-iskuista on tulossa tavaramerkki Afganistanissa, kuten kotitekoisista pommeista tuli Irakissa.

Lähteet: AFP, Reuters