1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ikea häivytti naiset luettelostaan Saudi-Arabiassa

Ikean luettelo on likipitäen samanlainen kaikkialla maailmassa. Saudi-Arabiassa siitä on poistettu naisten kuvat.

Ulkomaat
Vasemmassa kuvassa on perhe - kaksi lasta, nuori mies ja nainen. Oikealla olevasta, muuten identtisestä kuvasta on perheen äiti kadonnut.
Vasemmalla on kuva ruotsalaisesta Ikean katalogista vuodelle 2013, oikealla on sama tilanne saudiarabialaisesta katalogista.IKEA

Ruotsalainen sisustusjätti Ikea on poistanut naiset ja valtaosan pikkutytöistäkin myyntiluettelostaan Saudi-Arabiassa, kertoo ilmaisjakelulehti Metron ruotsalaispainos. Kansainvälisen luettelon saudiarabialaisesta versiosta on kadonnut muun muassa Ikean naispuolisen designerin kuva, ja yhdessä mainoskuvassa nainen on muutettu kuvankäsittelyn keinoin mieheksi.

Metron kuvailemassa valokuvassa on kameraan selin istuva lyhythiuksinen nainen suhteellisen avokaulaisessa puserossa ja paljain jaloin. Saudi-Arabiassa kuvasta on häivytetty korvakoru ja paljas kaula. Jalkoihin ovat ilmestyneet sukat. Naisesta on tullut mies, Metro kirjoittaa.

Ruotsin ulkomaankauppaministeri Ewa Björling sanoo, ettei ole valmis kommentoimaan yksittäisen yrityksen asioita. Hän lisää kuitenkin, ettei naisia voida pyyhkiä pois todellisuudesta.

– Ellei Saudi-Arabia salli naisten näkyä tai tehdä töitä, maa menettää puolet älyllisistä voimavaroistaan. Nämä kuvat ovat jälleen yksi masentava esimerkki siitä, että Saudi-Arabialla on pitkä matka sukupuolten tasa-arvoon.

Ikea ei kommentoi

Metro yritti saada kommenttia myös Ikealta, mutta yritys ei vastannut pyyntöön. Expressen (siirryt toiseen palveluun)-lehdelle Ikean lehdistövastaava sanoi, ettei ollut lainkaan perillä koko asiasta ja kehotti ottamaan yhteyttä Saudi-Arabian Ikeaan. Sieltä vastausta ei ole ainakaan vielä tullut.

Sen sijaan Ruotsin entisellä tasa-arvovaltuutetulla Claes Borgströmillä on selvä kanta: ruotsalaisen elinkeinoelämän tulee pitää kaikkialla kiinni eettisistä säännöistä.

– Ei käy, että markkinointia ja myynnin edistämistä tehdään naisia syrjivällä tavalla, Borgström sanoo Expressenille.

Ruotsin ulkoministeriön viimevuotisen raportin mukaan Saudi-Arabiassa rajoitetaan rajusti naisten liikkumisvapautta ja oikeutta tehdä työtä sekä oikeudellista asemaa ja poliittisia vaikutusmahdollisuuksia.

Ikealla on Saudi-Arabiassa kolme myymälää.

Lue seuraavaksi