1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ylipainoisten lasten makuaisti heikompi – voi selittää liikasyömistä

Saksalaistutkijoiden mukaan ylipainoiset lapset ja nuoret eivät maista kaikkia makuja yhtä hyvin kuin normaalipainoiset.

Kotimaan uutiset
Kävelykepin muotoisia piparminttumakeisia.
Kävelykepin muotoisia piparminttumakeisia.Carson Ganci / Design Pics

Tulosten perusteella ylipainoiset lapset ovat normaalipainoisia huonompia tunnistamaan etenkin suolaista ja katkeraa sekä umamia, viidettä ihmisen aistimaa perusmakua, mutta myös muut maut ovat heille heikompia. Onkin mahdollista, että saadakseen saman makukokemuksen nämä lapset syövät enemmän ja siksi myös lihovat.

Lihavuuden kannalta merkittävintä oli ehkä havainto, jonka mukaan ylipainoiset kokivat makeat maut miedommiksi kuin normaalipainoiset, mikä voi hyvinkin johtaa sokerin suurempaan nauttimiseen.

Riippumatta lasten painosta tyttöjen makuaisti oli herkempi kuin poikien ja makuherkkyys myös parani iän myötä. Ikä ei kuitenkaan parantanut ylipainoisten makuaistia. Tulokset eivät paljasta miksi ylipainoisten makuaisti on heikompi, mutta todennäköisesti ainakin geenit, hormonit ja varhaislapsuuden makutottumukset vaikuttavat siihen.

Tutkimus julkaistiin Archives of Disease in Childhood -lehdessä, ja siihen osallistui 94 normaalipainoista ja 99 lihavaa 6–18-vuotiasta tervettä saksalaista, jotka eivät käyttäneet maku- tai hajuaistiin vaikuttavia lääkkeitä. Lasten makuaistia testattiin kielelle asetettavilla makulapuilla. Jokaista viittä perusmakua testattiin neljällä eri voimakkuudella, minkä lisäksi kaksi lappua oli vertailun vuoksi mauttomia.

Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi