Lapin varuskunnissa irtisanomisuhan alla 16

Lapin varuskunnissa on irtisanomisuhan alaisena yhteensä 16 työntekijää. Puolustusvoimat kertoi henkilöstövähennyksistä maanantaina.

irtisanominen
Rovaniemen varuskunta-alueen muistomerkki
Yle / Raimo Torikka

Lapin Lennostossa irtisanomisuhka koskee seitsemää sotilasta ja kahta siivilityöntekijää. Lapin Ilmatorjuntarykmentissä irtisanominen uhkaa seitsemää siviilityöntekijää. Irtisanomisluvut eivät sisällä siirtymäaikana eläköityviä eikä muualle Puolustusvoimien organisaatioon sijoitettavia henkilöitä.

Lapin lennoston komentajan, eversti Harri Leppälaakson mukaan mahdolliset irtisanomiset toteutetaan kesällä 2014. Irtisanomisen vaihtoehtoina ovat mahdollinen uusi tehtävä Puolustusvoimissa tai kouluttautuminen siviilityöhön. Myös vuoden lisäaika eläkkeelle siirtymiseksi ns. ylivahvuudessa on mahdollista, jos henkilö tulee eläkeikään vuoden 2015 aikana.

- Lähikuukausina tehdään kaikki voitavamme, että näille muutoksen kohteeksi joutuneille löytyy työtä Puolustusvoimista, jos heillä on siihen halukkuutta. Vuoden alussa Puolustusvoimissa tulee auki noin 400 uutta, vapautuvaa virkaa, joita nämä henkilöt voivat hakea.

Puolustusministeri Stefan Wallin (r.) päätti aiemmin tänä vuonna, että Puolustusvoimat yhdistää Rovaniemellä toimivan Lapin Ilmatorjuntarykmentin Sodankylässä toimivaan Jääkäriprikaatiin. Lapin Lennosto Rovaniemellä muuttuu hävittäjäjoukko-osastoksi.

Sodankylän Jääkäriprikaatin henkilöstövahvuus kasvaa 25 työntekijällä vuoteen 2015 mennessä.

Henkilöstö huojentui

Pohjois-Suomen alueellinen pääluottamusmies Seppo Tapio sanoo, että esimerkiksi ilmatorjuntarykmentissä odotettiin pahempia lukuja. Rykmentissä irtisanomisuhan alle joutui nyt seitsemän siviilityöntekijää.

- Kieltämättä se oli helpotus. Se oli suhteellisen pieni luku verrattuna alkuperäiseen lukuun 45-50, joka oli esillä helmikuussa.

Seitsemän ei kuitenkaan ole koko totuus. Esimerkiksi Lapin Ilmatorjuntarykmentistä jää eläkkeelle kymmenkunta henkilöä, kymmenen joutuu siirtymään Rovaniemeltä Sodankylään Jääkäriprikaatiin ja seitsemän henkilöä siirtyy muihin joukko-osastoihin.

- Noin kymmenenkunta on eläkkeelle tai ylivahvuuteen siirtyneitä, ja pari nuorempaa henkilöä on siirtynyt siviilimarkkinoille. Mutta näiden seitsemän siviilityöntekijän joukossa ikäjakauma on sellainen, että työmarkkina ei aukea niin kovin hyvin.