Elekieli on tukena ja tukkeena

Elekielestä palvelutilanteissa puhuva näyttelijä Tuija Piepponen uskoo positiivisuuden voimaan jopa siinä määrin, että huonoina aamuina hän vääntää suupielet ylös vaikka väkisin.

elekieli
Näyttelijä Tuija Piepponen
Kati Siponmaa / Yle

Parikymmentä vuotta laitosteatterissa, työtehtävät ulkomailla, vanhempien yrittäjyys ja elämä itsessään on opettanut Tuija Piepposen opettamaan muita vuorovaikutustaidoissa.

-Kehitin tämän systeemin, jossa käytetään teatterin metodeja. Keräsin kokemuksia, luin ja hain ja se on kehittynyt vuosikymmenten saatossa tähän muotoon, toteaa Piepponen luennoistaan.

Voihan niitä tietysti luennoiksikin sanoa, mutta ei tässä mitään virkamiehiä olla.

Tuija Piepponen

- Voihan niitä tietysti luennoiksikin sanoa, mutta ei tässä mitään virkamiehiä olla, Piepponen naurahtaa.

Näyttelijä on kiertänyt ympäri Suomea puhumassa omien sanojensa mukaan "kirpuista keisareille".

Eleitä ei voi peitellä

Luentomatkoilla hän on kohdannut lukemattoman määrän asiakaspalvelutehtävissä olevia ihmisiä eri ammattiryhmistä.

- Elekieli on se, mitä luetaan, vaikka kuinka oltais tietokoneiden kanssa tekemisissä. Se on se ensimmäinen kieli ilman sanoja. Sanat voi olla mitä vaan, jos eleet ja ääni kertoo muuta.

Piepponen toivoo jättävänsä yleisölle jotain heille hyödyllisiä juttuja.

- Toivoisin, että heräteltäisiin itseämme ja tarkistettaisiin asennemaailmaa. Ei tarvi ruveta hyppimään ja hääräämään, mutta läsnäolo on tärkeää.

Setä esikuvana

Piepponen sanoo miettivänsä monesti viikkoa vaille satavuotiaaksi elänyttä setäänsä, joka omasi leikkisän elämänasenteen. Sodat nähnyt mies pysyi loppuun saakka positiivisena.

- Ihminen happamoituu, kun suupielet on jatkuvasti alhaalla, uskoo Piepponen itsekin.

Ensin säikähdän, että tuo akka taas, mutta sitten alan nostaa suupieliä ylöspäin.

Tuija Piepponen

Positiivisena ihmisenä tunnettu Tuija Piepponen sanoo joskus heräävänsä työaamuna tukka pystyssä ja kavahtavansa peilikuvaansa.

- Ensin säikähdän, että tuo akka taas, mutta sitten alan nostaa suupieliä ylöspäin, että "mikäs tässä, aamulla kello viis lähdet ajamaan Jyväskylään ja takas, so what?!", Piepponen hymyilee niin, että se ulottuu silmiin asti.