Professori korkomanipulaatiosta: Järkyttävää

Viitekorkojen manipulointi on "järkyttävää", sanoo kuluttajaekonomian professori Visa Heinonen Helsingin yliopistosta.

talous
Visa Heinonen.
Visa Heinonen.Yle

Viranomaiset ympäri maailman tutkivat lainamarkkinoilla käytettävien korkojen vääristelyä. Tutkinta koskee myös euriboria, johon on sidottu lähes kahdeksankymmentä prosenttia suomalaisten asuntolainoista.

Ensimmäisenä manipuloinnista jäi kiinni brittipankki Barclays. Pankin sisäisistä asiakirjoista paljastuu, miten pankki romutti periaatteen, jonka mukaan viitekorkojen pitäisi määräytyä puhtaasti markkinatilanteen mukaan.

- Se on järkyttävää, voisi sanoa rikollista toimintaa yksittäisen kansalaisen näkökulmasta. Ajatus on, että viitekorkojen taso viime kädessä määräytyy markkinoilla. Markkinataloudessa ajatellaan, että niiden tulisi antaa todella määräytyä kysynnän ja tarjonnan mukaan. Siinä mielessä tämä sotii markkinatalouden perussääntöjä vastaan, Heinonen sanoo maanantai-illan MOT-ohjelmassa.

Barclays vääristeli viitekorkoja kasvattaakseen johdannaiskauppojensa voittoja. Nyt muun muassa EU-komissio tutkii, miten monia muita pankkeja Barclays onnistui houkuttelemaan mukaan korkomanipulointiin.

Finance Watchin pääsihteeri Thierry Philipponnat.
Finance Watchin pääsihteeri Thierry Philipponnat.Yle

- Olen vakuuttunut siitä, että vapaus on hyväksi yritystoiminnalle, mutta tämä ei ole vapautta. Tämä tarkoittaa yhteiskunnan ottamista panttivangiksi, sanoo Finance Watchin pääsihteeri Thierry Philipponnat.

Brysselissä toimiva Finance Watch on perustettu vastapainoksi pankkien vahvalle edunvalvonnalle.