1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Turskaa pohjoisempana kuin koskaan

Norjalaiset ja venäläiset merentutkijat ovat havainneet turskaa yhä pohjoisempana Barentsinmerellä. Havaintojen mukaan turska ui pohjoisemmas, koska vesi on kyllin lämmintä ja ruokaa riittää.

luonto
Turska
Hans-Petter Fjeld / Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License

Vain vuoden takainen turskan pohjoisennätys lyötiin äsken päättyneenä kesänä. Norjan merentutkimuslaitoksen Havforskningsinstituttetin mukaan venäläinen tutkimusalus Vilnjus rekisteröi pohjoisimman turskan sijainnin: 84 astetta pohjoista leveyttä ja 30 minuuttia itäistä pituutta. Paikka on Frans Joosefin maan pohjoispuolella.

Norjan merentutkimuslaitoksen nettisivuilla tutkija Harald Gjøsæter sanoo, että kyse on pienistä kalamääristä, mutta silti suunta on nähtävissä. Koillisarktinen turska levittäytyy entistä pohjoisemmaksi ja idemmäksi.

Lämpeneminen syynä

Alkusyksystä uutisoitiin useilta tahoilta, kuinka Pohjoinen napajäätikkö on sulanut ennätyspieneksi. Vesien lämpenemisen myötä myös turskan pääasiallinen ravintokala lota eli villakuore ui pohjoiseen. Norjan merentutkijoiden mukaan Barentsinmerellä on maailman parhaat turskakannat. Myös saaliit ovat olleet ennätyksellisiä.

Merentutkija Harald Gjøsæter sanoi Havforskningsinstituttetin nettisivuilla, että villakuoreen kutu oli ennätyksellinen ja sen kanta on vahva samoin kuin muiden turskan ravintoeliöiden. Tutkija arvioi että tämä lupaa hyvää kehitystä Barentsinmeren kalastukselle.

Lue seuraavaksi